Quantcast
Channel: Consilier Turism - Familie si copii
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Romania pitoreasca: Alba Carolina, cea mai frumoasa cetate din tara

$
0
0

Auzisem cat de bine a fost reabilitata si ce minunata e Cetatea de la Alba Iulia si totusi m-a lasat fara cuvinte. Mi-am petrecut cateva ore bune in Alba Carolina bucurandu-ma ca aceasta cetate medievala se afla in Romania si nu prin cine stie ce colt al Europei. Nu spun ca merita vazuta: este obligatorie o vizita aici pentru orice roman, in primul rand pentru ca cetatea, intinsa pe  110 hectare, este "un concentrat" de istorie de peste 2.000 de ani.

Catedrala Ortodoxa ( stanga) si Catedrala Romano-Catolica (dreapta) te asteapta imediat dupa porti

Pasi inapoi in timp ...

Statuia lui Mihai Viteazul si ..intalnire rece, dintre personaje de fier

Si daca istoria nu te incanta prea mult, in Alba Carolina te poti relaxa, te poti bucura de plimbari cu orele si de ce nu chiar te poti caza intr-o ambianta medievala sau chiar casatori. Aici exista cateva terase si cafenele precum si un 'hotel medieval", amplasat intr-o cladire vecehe de aproximativ 300 de ani, clasificat la cinci stele, recent deschis.

 

Poarta a treia a cetatii, considerata cea mai impunatoare.
In soclul statuii lui Carol al VI-lea, pe vremea caruia s-a construit Cetatea, care troneaza pe poarta a treia, se afla o mica incapere in care a fost intemnitat, la 2 ianuarie 1785, Horea, principalul conducator al marii rascoale din 1785-1785. Soclul statuii este incadrat de imaginile unor prizonieri turci ce cad ingroziti sub copitele calului imparatului biruitor. Pe cornisa apare reprezentata stema Austriei, vulturul bicefal- avand pe piept stema Transilvaniei.

 

Zidurile de aparare

Obeliscul dedicat lui Horea, Closca si Crisan

 

Elementele baroce fac din Alba Carolina un loc unic in Europa

Putina istorie

Ridicata peste doua fortificatii mai vechi- castrul roman al Legiunii Gemina ( a XIII-a) si cetatea medievala Balgrad, Fehervar sau Weissenburg, asa cum i s-a spus in timp,  Alba Carolina este cea mai mare cetate de tip Vauban din Romania, depasindu-le pe cele din Timisoara, Oradea, Arad și Fagaras. M-am intrebat ce e cu cetatile Vauban... Pe scurt: numele se trage de la un maresal francez care a inventat dispozitive de supraveghere dispuse in bastioane care evita unghiurile moarte, ceva inovativ la acea data. Cetatea de la Alba Iulia a fost construita in perioada 1715-1738, de catre habsburgi, rolul ei principal fiind de aparare impotriva turcilor, mai ales ca imperiul abia se instala prin zona. Habsburgii isi doreau ca aici sa fie cea mai puternic punct de apare din Transilvania, motiv pentru care au aplicat cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii militare- cele concepute de arhitectul militar francez Vauban. Mai mult, vechiul oras, situat pe vatra vechiului Apulum, fondat de romani in secolul II dupa Cristos, a fost daramat si "stamutat" pentru a face loc noii cetati. Lucrarile la Cetate au costat foarte mult, chiar daca au fost folosite materiale din zona si mana de lucru a fost asigurata de aproximativ 20.000 de iobagi romani obligati sa "presteze" gratis. Arhitecti , ingineri si mesteri italieni si au lucrat la sculpturile fine, in timp ce lucrarile de tehnica militara din bastioane, ziduri de aparare si canale au fost puse in opera de experti de la Viena.

Monument inchinat ostasilor romani ucisi in luptele purtate de armata habsburghica

 

Cifre impresionante

 

Nu trebuie uitat ca zidurile exterioare insumeaza 12 kilometri, fiind aparate de sapte bastioane  (Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta). Aceste ziduri dispuse in forma de stea cu sapte colturi in care erau dispuse bastioanele de 12 metri inaltime erau practic prima reduta de aparare. Portile de intrare in cetate, in numar de sase la vremea inaugurarii, mestesugit realizate cu tot felul de personaje antice sau eroi... habsburgi, indulcesc, cu al lor stil baroc, atmosfera cazona a locului. Aceste porti ii confera astazi cetatii Alba Carolina stilul sau unic intre fortificatiile de gen din Europa, cetatea fiind ansamblul baroc cel mai important din Romania si de pe Batranul continent.

Si din nou istorie

Sa nu uit: unul dintre momentele istorice de referinta ale istoriei oraşului si a neamului romanesc este anul 1600, cand Alba Iulia devenea, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, prima capitală a celor trei tari romanesti: Tara Romanească, Transilvania si Moldova. Acesta este si motivul pentru care, la 1 decembrie 1918 a fost proclamata, la Alba Iulia, Marea Unire. Printre alte file de istorie a locului si nu numai este  rascoala din 1784 condusa de Horea, Closca si Crisan, martiriul lui Horea si Closca fiind ultima executie prin metoda "tragere pe roată" din Imperiul Habsburgic. Dupa ani, aici au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, la 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria.

 

Astazi, dupa mii de ani de istorie si dupa "reabilitari ca la carte" poti sa petreci linistit o zi intreaga aici doar parcurgand traseele turistice. Cel  mai important dintre acestea este probabil "Traseul celor trei fortificatii". Pe acest traseu se afla vestigiile fortificatiilor  din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeasi locatie, fiecare noua cetate incluzand-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievala (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina (sec.XVIII). Mai exista si Traseul Portilor, Traseul Eroilor Neamului si Traseul de Nord. Nu vreau sa vorbesc de muzee si biblioteci, insa Muzeul National al Unirii, gazduit de cladirea Babilon ( construita
intre 1851-1853) si Sala Unirii -unde a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din
Transilvania, care au decis unirea cu Romania pe 1 Decembrie
1918 nu ar trebui ratate daca aveti mai mult timp.

Ce nu mi-a placut la cetatea de la Alba Iulia :nu am vazut publicate nicaieri traseele, decat pe pliantele care costau 18 lei, la magazinul de souveniruri erau prea putine obiecte care sa aminteasca de istoria poporului roman, dar erau din abundenta tot felul de "amintiri" din Anglia- de la regii sai, iar vestita schimbare a garzii nu a avut loc la ora anuntat. Prea putine puncte slabe pentru a nu ma reintoarce aici, nu credeti?

 

Statuia lui Mihai Viteazul

 

 

Interiorul Catedralei Reintregirii, unde in 1915 au fost incoronati suveranii Romaniei Mari

Locul de supliciu, un simbol al locului unde au fost trasi pe roată Horea si Closca.   Foto : Anda Stanciulescu

Camera de tortura. Foto : Anda Stanciulescu

Lucrarile continua


 


 Foto: Anda Stanciulescu

 

 

 

Category: 

British Airways reduce cu pana la 24% preturile biletelor pentru America Centrala si de Nord

$
0
0

British Airways a lansat o noua promotie pentru cei care vor sa calatoreasca in  America de Nord si America Centrala, oferindu-le acestora reduceri de pana la 24% pentru bilete dus-intors in cabina World Traveller (economic).
Promotia British Airways este valabila pentru bilete achizitionate pana pe 17 aprilie ac., pentru calatoriile care vor avea loc in perioada 4 aprilie – 26 iunie 2013.
Preturile includ toate taxele, suprataxele si sunt valabile la data publicarii. Oferta este supusa unor "Termeni si Conditii" si este valabilă in limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe informatii si rezervari, accesati www.ba.com.
Cateva destinatii din America de Nord si Centrala incluse in promotie si preturile reduse, mai jos:





DestinatiiPreturi cu toate taxele incluse
(EUR) Clasa economic 
Atlanta793
Boston763
Calgary780
Chicago663
Detroit867
Houston723
Las Vegas963
Los Angeles733
Miami753
Montreal680
New York623
Philadelphia813
San Francisco913
Seattle883
Tampa792
Vancouver769
Washington653
Category: 

Lucia Morariu, presedintele ANAT: Criteriile de acordare a licentelor in turism vor fi modificate

$
0
0

Lucia Morariu, noua presedinta a ANAT, a dezvaluit in exclusivitate pentru consilierturism.ro care sunt prioritatile mandatului sau de doi ani in fruntea acestei organizatii patronale. Revitalizarea legii tichetelor de vacanta si modificarea criteriilor de acordare a licentelor agentiilor de turism sunt printre masurile urgente pe ANAT." Ne gandim la un set de criterii care sa asigure accesul in sistem numai pentru agentii de turism onorabile. Lucram la asta", a mai declarat Lucia Morariu.

Carmen Neacsu: Sunteti, pentru a doua oara in cariera Dvs, presedintele ales al Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism ( ANAT), pozitie pentru care va felicit acum. Care este cea mai mare provocare pentru Dvs in fruntea ANAT?

Lucia Morariu: Adevarul este ca am venit la ANAT cu o noua viziune fata de acum 10 ani, cand am invatat practic, fiind presedinte al ANAT, sa conduc o astfel de asociatie. Provocarile sunt mai mari acum pentru ca si probleme sunt mai mari, dar am totusi un pic de experienta in plus. Noi ne-am format 12 comisii de specialitate, fiecare se ocupa de cateva obiective prioritate pentru industria de travel in special, si am impartit responsabilitatile cu cei 2 prim-vicepresedinti alesi si ei si cu presedintii comisiilor de specialitate. Fiecare dintre noi,  presedintele - eu si cei doi prim-vicepresedinti: Alin Burcea si Malin Malineanu are cate 4 comisii in coordonare si urmarim astfel indeplinirea in mandatul de doi ani a acelor obiective. Spre exemplu, eu ma voi ocupa in mandatul meu de partea de legislatie, pentru ca aici am, poate mai mult decat altii, expertiza si-mi si place sa fac acest lucru. Dl Burcea se va ocupa indeosebi de marketing, de targurile sustinute de ANAT, evenimentele ANAT,de  promovare si incoming si Dl Malineanu de probleme legate de ticketing, de activitati de business travel si de relatiile international ale ANAT.

Prioritati legislative

C.N.: Puteti sa ne oferiti cateva exemple de prioritati legislative ale ANAT?

L.M.: Ma intereseaza in mod deosebit revitalizarea Legii tichetelor de vacanta, este un obiectiv prioritar al nostru. Este mare pacat ca pentru niste impozite minimale care nu aduc nimic la bugetul statului, pentru ca legea este blocata, sa nu gasim solutii .. Avem propuneri in acest sens pentru ca Legea tichetelor de vacanta sa fie revitalizata si sa inceapa sa functioneze in economie.

C.N.: Practic, ce anume veti propune?

L.M.: Vom propune ca toate intreprinderile cu capital de stat si majoritar de stat in cazul in care dau prime de vacanta sa le ofere sub forma tichetelor de vacanta. Este o masura care poate functiona imediat si va sustine turismul romanesc. In plus, trebuie sa se renunte la acea forma de impozitare introdusa si pe tichetele de vacanta, mai prccis impozitarea veniturilor obtinute sub forma de tichete la persoana fizica beneficiara.

C.N.:Aceasta este doar una dintre cele mai importante pe lista ANAT care ar revitaliza turismul romanesc.

L.M.: Fara indoiala. De fapt, sunt 2 lucruri principale care se pot face in acest moment pentru turismul romanesc. Trebuie neaparat modificata Legea Functionarului public si cea a primelor de vacanta, care, daca se vor reacorda functionarilor publici candva, sa fie acordate obligatoriu sub forma tichetelor de vacanta. De ce? Pentru ca este un efort al statului roman, direct, prin acordarea de prime, indirect, pentru ca renuntam la impozitarea acestora...Si este normal ca daca statul roman face un efort si se pot acorda niste beneficii sub forma tichetelor de vacanta ca acestea sa poata fi folosite numai in Romania. Desigur, daca exista alte resurse pe care si le asuma angajatorul pentru a trimite oamenii in vacanta, acesta pot fi folosite fara niciun un fel de probleme pentru calatoriile in strainatate.

C.N.: Ce alte obiective mai aveti la conducerea ANAT?

L.M.: Vrem sa modificam criteriile de licentiere a agentiilor de turism, inclusiv schimbarea, in structura, a politei de risc insolvabilitate/faliment companiilor aeriene. La acestea se adauga refacerea contractului cadru cu turistul si promovarea acestuia pentru adoptare printr-un Ordin comun de ministru si ANPC, precum si implicarea in sustinerea intereselor agentiilor in rezolvarea situatiilor generate de falimentul Malev, alte situatii cu efecte similare. Sa nu uit de stabilirea unui calendar de targuri si parteneriate stabile ale ANAT pentru organizarea sistematica a 2 targuri (in fiecare an n.red.) in Bucuresti si a cate unui targ in fiecare regiune ANAT sau de reprezentarea ANAT in cadrul stabilirii matricii de alocare de fonduri europene destinate promovarii turism pe destinatii si activitati pentru perioada 2013 (fondurile ramase la dispozitie) si in perspectiva anilor 2014 – 2020.

C.N.: Modificarea criteriilor de licentiere este un alt obiectiv la conducerea ANAT care pare destul de greu de indeplinit.

L.M. : Nu am gasit ideea salvatoare, trebuie sa recunosc. Problema principala este ca este mult prea usor sa-ti faci o agentie de turism in Romania. Si din pacate, efectele in perioada aceasta de criza au fost transpuse in evenimente neplacute, anumite firme care au dat faliment dar au generat si "tepe " in industrie. "Tepele" au fost suportate de agentii de turism serioase care au fost nevoite sa plateasca, a doua oara, serviciile pentru clientii lor care se aflau deja in destinatiile alese, ceea ce a destabilizat activitatea multor agentii. Ne straduim de foarte mult timp la ANAT sa gasim asiguratorii care sa fie dispusi sa mareasca si sa schimbe in mod esential actuala asigurare contra insolvabilitatii agentiei de turism, care acopera suma de 50.000 USD, total insuficienta. Din pacate, chiar si asa, nici macar aceasta suma nu este folosita pentru returul banilor catre clienti de catre asigurator pentru ca multi din piata asigurarilor au inventat un nou produs si franciza pentru astfel de asigurare este de 90%. E drept ca din pacate si piata asiguarilor si asiguratorii au probleme foarte mari si nu am gasit inca pe cineva sa doreasca sa construiasca un produs asa cum am avea nevoie, iar in UE si in lume modelele e astfel de asigurari sunt foarte diverse, perfectibile, si nu putem lua un astfel de model pe care il dorim si sa-l implementam ca atare in Romania. Astfel incat in acest moment suntem in discutie si in creatie de variante de produs cu o companie solida de asigurari. Pentru ca, daca construim un produs corect impreuna cu un asigurator puternic si luminat, automat se vor mai adauga si alte companii de profil dornice sa ofere un astfel de produs.

C.N.: Ati spus ca este mult prea usor sa-ti faci o agentie de turism in tara. Ce anume vreti sa propuneti pentru a remedia situatia?

L.M.: Ideea este ca aceia care isi fac agentii de turism sa fie oameni seriosi, care sa doreasca sa ramana in aceasta industrie si care sa respecte clientii. Ne gandim la un set de criterii care sa asigure accesul in sistem numai pentru agentii de turism onorabile. Lucram la asta.

Taxe excesiv de mari

C.N.: Care sunt in acest moment principalele probleme ale turismului autohton?

L.M.: Taxele si impozitele pe salarii sunt excesiv de mari pentru actualul nivel de dezvoltare al economiei romanesti, ceea ce denota lipsa de curaj a decidentilor in a-asi asuma masuri pe care alte tari le-au implementat odata cu debutul crizei, prin scaderea taxelor si impozitelor pe salarii. Noi, ca angajatori, atat timp cat trebuie sa platim 80% peste net, net, pentru angajati suntem restrictivi, mergem pe ideea ca trebuie sa platim mai putini oameni, nu cream locuri de munca. Cei care platim la modul foarte corect taxe pentru salarii suntem concurati neloaial de mai mult de jumatate din restul antreprenorilor care folosesc oamenii "la negru" sau "la gri" pentru ca altfel nu se pot descurca. Este marea problema a antreprenorilor romani in acest moment. In turism, care este o ramura de consecinta, cu atat mai mult: la orice comunicare cu probleme, politica, economica, interna sau externa, el se clatina. E adevarat ca turismul isi si revine foarte repede, dar problema crizei dureaza, insa circulatia turistica, desi in crestere usoara incepand din 2010-211 inclusiv, nu-ti creeaza premisele de a a-ti plati oamenii asa cum iti doresti. Este o situatie care nu se vede doar in agentiile de turism ci si in hoteluri.

"50% dintre intreprinderi nu platesc taxe si impozite"

Cu atat mai frustrant este faptul ca peste 50% din intreprinderile care activeaza pe piata nu platesc aceste taxe si impozite la modul corect, ei sunt cei care sunt smecheri si au deschiderea de a creste si a ramane in piata..Mai mult decat atat, coboara preturile serviciilor prin faptul ca nu platesc aceste taxe si impozite si ne creeaza concurenta neloiala . Si foarte trist ar fi ca antreprenorii romani sa faca un pas inapoi si sa piarda sau sa inchida afacerile pentru ca taxele si impozitele sunt prea mari iar statul este incapabil sa faca un control corespunzator astfel incat toti sa platim aceleasi taxe si impozite.


<<Problema principala este ca este mult prea usor sa-ti faci o agentie de turism in Romania. Si din pacate, efectele in perioada aceasta de criza au fost transpuse in evenimente neplacute, anumite firme care au dat faliment dar au generat si "tepe " in industrie. "Tepele" au fost suportate de agentii de turism serioase care au fost nevoite sa plateasca, a doua oara, serviciile pentru clientii lor care se aflau deja in destinatiile alese, ceea ce a destabilizat activitatea multor agentii.>>

"Taxele si impozitele prea mari pe salarii si incapacitatea de a crea conditii de concurenta loiala pe piata duc la evaziune fiscala si scoaterea din joc a a antreprenorilor corecti! Industria de calatorii este profund afectata , antreprenorii care au investit in turism la modul serios in acesti ani sunt sugrumati de aceste taxe si impinsi spre a juca incorect daca vor sa isi salveze afacerile!"

Lucia Morariu, Presedintele ANAT

Cititi maine continuarea acestui interviu acordat pentru consilierturism.ro in care Lucia Morariu, presedintele Eximtur, dezvaluie care este reteta succesului in afaceri intr-o lume dominata de barbati. Aflati maine si cum este cu adevarat omul Lucia Morariu, femeie si mama a doi copii, unde anume isi face vacantele si multe altele ...

Tags: 
Category: 

L.Morariu, Eximtur: Am avut imaginea ca sunt "a dracului de nu se poate", mi-a fost greu sa-mi gasesc si sofer

$
0
0

Carmen Neacsu: Sunteti in fruntea unei mari agentii de turism si cred ca va place sa calatoriti. Aveti anumite preferinte?
Lucia Morariu: In Romania imi place sa merg pe Litoral, la Mamaia si Neptun, precum si in statiunile balneare, in principal in Sovata si Felix, la hotelurile cu centre spa. In fiecare an petrecem o vacanta la schi, in Austria iar o vacanta de vara este rezervata" Greciei, de 7 ani. Prefer Grecia continentala, zonele Halkidiki, Paralia, dar in acest an voi petrece o vacanta in insula Thassos. Intentionez ca in viitor sa revad si Turcia – zona Kusadasi, Bodrum, Marmaris, unde am calatorit mult in trecut, impreuna cu turistii Eximtur, pe vremea cand eram si ghid de turism, si agent de turism si director de companie.

C.N.: Va cunosc de multi ani si imaginea mea despre dumneavoastra arata cam asa: o doamna cu mana de fier, care lucreaza intr-o lume a barbatilor in care a reusit sa se impuna, foarte analitica si hotarata... Cum e de fapt femeia, mama, Lucia Morariu?
L.M.: E adevarat, turismul este o industrie a femeilor condusa de barbati...
Eu sunt mai barbatoasa de felul meu, si destul de dura..Dar am devenit asa pentru ca nu este usor sa conduci o intreprindere, trebuie sa devii la un moment dat si dura in anumite circumstante. Pe de alta parte, eu am o relatie extraordinara cu ai mei "copii' de la Eximtur. Nu stiu daca exista o firma in Romania din domeniul meu de activitate care sa aiba oameni care lucreaza de atatia ani de zile in aceeasi companie. Ma intereseaza problemele lor, nu doar cele de serviciu, ci si cele familiale, pentru orice lucru daca au nevoie de ajutor si il cer, acest ajutor il au de la mine. Relatia mea cu ei este extraordinara: am in companie familii nascute si facute in Eximtur, s-au nascut in primii 20 de ani la Eximtur o gramada de copii. Le este uneori si frica de mine, recunosc, dar pe de alta parte tinem unii la altii, ne respectam si tragem impreuna la aceeasi barca...Eu sanctionez foarte rar oamenii, desi am toate procedurile necesare sa o fac... De ce? Pentru ca am norocul sa lucrez cu oameni care au rusine, pe care ii afecteaza mai mult daca le spun "de la obraz" ce m-a deranjat decat daca le aplic o sanctiune.

C.N.: Pare ca sunteti mereu cu "garda sus", gata de reactie
L.M.: In relatia cu partenerii mei de industrie, cand lucrezi cu o gramada de barbati puternici si vocali, nu poti sa nu capeti o anumita duritate, sa nu fii intotdeauna cu "garda sus", ceea ce creste aceasta duritate pe care mi-a format-o in mod natural viata. Nu mai amintesc de experienta de la Ministerul Turismului pentru ca trebuia sa fii "cu garda sus" fata de toata lumea, care a adus un plus de duritate fata de ce aveam deja...

C.N.: Ce va deranjeaza cel mai mult?
L.M.: Sunt o persoana cam pretentioasa, imi place ca odata lucrurile stabilite intr-un anumit fel asa sa ramana, fara sa trebuiasca sa discut de 10 ori despre el. Urasc minciuna si hotia. Am avut nesansa sa gasesc multe mizerii la preluarea mandatului la minister (unde a fost secretar de stat pe probleme de Turism - n.red.) si acest lucru m-a urmarit timp de doi ani de activitate dar am si luat masuri, atat cat m-am priceput. Nu pot sa accept ca banii din impozitele si taxele colectate de la contribuabilii romani sa fie prapaditi, sa fie cheltuiti in mod necorespunzator. Evident, acest lucru mi-a creat o imagine de persoana "a dracului de nu se poate", si de aceea mi-a fost greu sa-mi gasesc chiar si sofer la Minister, la inceput.
Pe de alta parte, sunt o persoana destul de timida, dar imi inving aceasta timiditate. M-am controlat si incerc sa ma controlez tot timpul, dar adevarul este ca sunt foarte sensibila. Daca lumea din jurul meu nu e multumita sau ma simt eu vinovata ca am creat o nemultumire asta ma afecteaza foarte mult.

C.N.: Aveti doi copii...sunteti la fel de exigenta cu ei?
L.M.: Am doua fete minunate, extraordinare, una in varsta de 27ani si alta in varsta de 12 ani. Sunt foarte cuminti si iubitoare. Nu prea le certam si le iubim foarte mult. Am si un sot foarte intelegator si partener de afaceri in Eximtur care a si condus compania in cei aproape 2 ani petrecuti la minister. Pentru copiii nostri, fetele noastre, metodele de educatie si poate si exemplul nostru personal, pentru ca toti muncim de dimineata pana seara, au facut mult, pentru ca sunt foarte-foarte
cuminti, fara sa fi fost pedepsite vreodata.

C.N.: Fiica cea mare lucreaza deja in turism, dar pe cea mica ati indruma-o catre  industria ospitalitatii?
L.M.: Desigur ca in multe alte locuri ar fi poate mult mai bine. Imi aduc aminte: fiica cea mare, inainte de a lucra la Eximtur a facut practica la o agentie mare de publicitate din Cluj, perioada in care isi aduce aminte ca se dista foarte bine, jucandu-se pe calculator...dar aici, la "mama, trebuie sa muncesti de dimineata pana seara'. Intr-adevar, la Eximtur se munceste din greu, ai toate drepturile, dar ti se cere sa muncesti ca la "capitalisti'. Cea mica, la fel ca si ceilalti copii de varsta ei, se straduieste sa faca fata sistemului de invatamant romanesc, sistem care are multe lacune si, desi are dascali buni, este in primul rand, rupt de practica si de piata reala a muncii.I-am spus celei mici ca are 2 cai:  invata bine matematica si fizica - eu sunt pro stiintele tehnice si cred ca avem nevoie de specialisti in aceste domenii pentru ca suntem" prea poeti ca romani - sau se indreapta spre meserii practice si cea mai buna meserie de acest tip, din industria mea e bucataria. Bucataria facuta cu scoala si cu talent...
Nu avem bucatari in Romania, exista scoli de renume in strainatate, exista si in Romania in trecut , unde orice doritor se poate forma in bucatarie, este o meserie "fara moarte" care se plateste extraordinar de bine.
Trebuie sa le dam copiilor directia de a alege meserii care sa le permita in orice situatie, in orice criza, sa traiasca decent si onorabil.

Dupa 20 de ani...

C.N.: Anul in curs este unul deosebit pentru Dvs:Eximtur aniverseaza 20 de ani de existenta pe piata si nu oricum ci din pozitia de cea mai mare companie cu capital romanesc. Va gandeati atunci la acest traseu, ati fost "setati" pe succes?
L.M.: De la bun inceput ne-am gandit ca putem sa facem ceva mare. Dar nu, n-a fost simplu, pentru ca am inceput mai tarziu decat altii, am pornit din Cluj si totusi din Bucuresti se da "ora exacta", aici este piata cea mai importanta. Am avut sansa sa invatam de la colegii nostri din Budapesta, pentru ca pe piata din Transilvania se zbura si se pleca din capitala Ungariei. Eximtur a beneficiat de know how de la una de la cele mai mari agentii de turism din Ungaria, am colaborat cu aceasta un numar foarte important de ani, timp in care am invatat meserie...altfel fata de ceea ce se obisnuia pe piata din Bucuresti, in perioada respectiva: sa vindem ieftin si bun. Piata era concurentiala si turistii nostri din Transilvania, invatati cu piata din Budapesta ne cereau si noua servicii bune si ieftine. Sigur, volumele nu le-am putut face strict de pe piata Clujului si asa s-a nascut reteaua Eximtur: mai intai am deschis prima filiala la Timisoara, apoi la Sibiu, Baia Mare ...Am ajuns pana acum trei ani la 11 agentii proprii.

... planuri de extindere

C.N.: Si am ajuns si la perioda de plina criza...
L.M.: Venind criza, a trebuit sa ne reorientam optiunile de dezvoltare a retelei pentru ca reteaua este buna, dar e scumpa, cu toate ca suntem proprietarii majoritatii spatiilor in care functionam iar chiriile sunt bine negociate si stabile. Am regandit dupa debutul crizei extinderea la nivel de francizare a unor afaceri proprii independente care au dorit sa lucreze sub brandul Eximtur si pot sa spun ca este un concept de succes deoarece in doi ani si jumatate am deschis 14 francize. Urmeaza foarte curand inca una in Bucuresti,  pe B-dul Stefan cel Mare.

"Vrem sa trecem in online 100% in primul rand turismul intern"

C.N.: Privind ...putin in viitor: peste alti 20 de ani, unde va doriti sa ajungeti?
L.M.: Este foarte clar ca Romania este mare si ne dorim ca in 3-4 ani sa fim prezenti in toate orasele importante din Romania, nu neaparat in capitalele de judet. E bine pentru noi sa fim prezenti in toata tara, e bine pentru brandul Eximtur, vrem sa fim aproape de clientii nostri care, chiar daca cumpara foarte mult de la noi prin sistemul online Eximtur, se simt mai in siguranta daca au cu cine sa se sfatuiasca intr-o agentie frumoasa, cu un agent de calatorie. Asta vom face in urmatorii 5 ani, dar stim ca trebuie sa ne dezvoltam in paralel, puternic, activitatile online. Avem proiecte pe rol pentru a da posibilitatea clientilor sa cumpere online servicii turistice. In acest moment se pot cumpara cu cardul 100% online de pe site-ul nostru numai biletele de avion. In rest, rezervarile vin si exista un raspuns ulterior acestei solicitari. Vrem sa trecem in online 100% in primul rand turismul intern, exterm de complex si foarte important pentru noi, ca principal touroperator national pe acesta zona, dupa care speram ca in toamna acestui an sa avem produsul gata, sa se realizeze totul online pentru tot ceea ce insemana turism in Romania. Dupa ce vom trece cu bine, sper eu de acest hop, pentru ca dezvoltarea softurilor este o problema in Romania, vom face acelasi lucru pentru zona de vacante externe si in paralel, incercam sa dezvoltam un sistem de cost control asistat printr-un soft computerizat pentru clientii nostri corporatii. Activitatea noastra de business travel este de un numar bun de ani peste 50% din totalul cifrei de afaceri a Eximtur.
Suntem intr-un proces de rebranding pentru partea de business travel, avem deja 4 centre statuate de business travel in Romania:Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu si Timisoara. Avand si un avantaj competitiv fata de concurentii nostri in sensul ca avem 4 centre de business travel in tara.In mod deosebit vom insista pentru dezvoltarea softului care ca asigure clientilor nostri corporatii controlul total si capacitatea de a evalua modul in care ei lucrand cu Eximtur fac economii la calatorii.

Category: 

Romania pitoreasca: o zi in Dobrogea, pe urmele lui Traian si Sf Andrei

$
0
0

O excursie "all inclusive" de o zi in Dobrogea, la doua dintre cele mai importante obiective din tara, Tropaeum Traiani de la Adamclisi si la Pestera Sf Apostol Andrei iti umple bateriile pentru o saptamana intreaga.
Cateva motive "pro" inainte de a porni la drum catre acest colt de Romanie: ai pe ce sa-ti "clatesti ochii", ai si natura salbatica, ai si istorie si spiritualitate pe acelasi traseu. In plus, este aproape de Bucuresti, in total 500 de kilometri dus-intors, din care aproximativ jumatate sunt pe autostada Soarelui (pana si de la Cernavoda). Daca va indreptati catre litoral, puteti face un mic ocol, eu zic ca merita.
Puncte slabe: nu sunt hanuri, terase sau restaurante pe traseu odata ce ai iesit de pe autostrada A2, nici locuri de cazare in caz ca vrei sa faci un popas mai lung si nici benzinarii. Exista insa o gramada de locuri in care poti face un picnic, unele chiar pe malul Dunarii, unde poti sa-ti incerci norocul la pescuit...
Sub soarele de primavara, Dobrogea isi dezvaluie toata frumusetea sa naturala, cu peisajele sale vaste nefardate de praf sau distorsionate de arsita stepei. Cerul Dobrogei este incredibil de clar, de profund, verdele pasunilor abia "creste", atmosfera parca vibreaza, te face sa "simti" cum circula seva prin inelele trunchiurilor de copaci... Pe dealurile de pe malul Dunarii, viata este grea si se vede asta: oamenii traiesc simplu, inca isi mai ara pamantul cu animalele, localitatile si casele nu au pretentii... Sunt curate, ingrijite aproape toate casele si bataturile gospodariilor maturate, chiar daca sunt saracacioase si char daca nu e sarbatoare. Sunt insa si exceptii..

Drumul serpuieste pe malul Dunarii

 Penthouse apartine familiei de berze. Vrabiutele ii sunt buni vecini :)

Imaginea dezolanta a unora dintre "locuinte" te duce cu gandul catre Africa

Un loc rustic si sarac


Am ajuns in satele de pe malul Dunarii, cand fluviul isi exersa puterea si facea exercitiul inundatiilor de primavara, "faza de amenintari". Localnicii priveau nelinistiti la apele tulburi ale Dunarii care testau digurile nu prea inalte, in timp ce unele culturi erau deja inundate ... In acelasi timp,  sute de pasari se bucurau prin smarcuri si pe ogoarele inundate de un ospat gratuit...iar altele priveau de sus, de la etaj, cum mai trece o zi stand "acasa".
Este un colt de Romanie salbatic, rustic si sarac, un loc in care timpul pare ca s-a oprit in loc.. care merita insa sa fie vizitat oricand, dar mai ales primavara, si ar fi bune sa fie intr-o zi cu soare, asa cum sunt majoritatea pe aici.


Tropaeum Traiani: mistere inca nedeslusite
Am ajuns la "destinatia zilei", la Tropaeum Traiani pe care l-am gasit in lucru... "in renovare", prin lucrarile realizate pe bani europeni incearcand-se apropierea ansamblului de la Adamclisi de infatisarea originala. Pentru aceasta, se mizeaza pe rocile specifice zonei, care vor inlocui cupola actuala. Cu putin noroc, in toamna acestui an lucrarile  se vor finaliza, iar Tropaeum Traiani va avea si loc de informare, va fi iluminat si noaptea si va avea toalete...

Ansamblul de la Adamclisi nu a fost lipsit de controverse legate inclusiv de anul constructiei si de identitatea celui care a dispus ridicarea sa, insa acum istoricii accepta faptul ca Monumentul Tropaeum Traiani si Cetatea au fost construite la comanda imparatului roman Traian, intre anii 106 – 109 d. Hr., pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor.
In urma distrugerilor provocate de goti, Cetatea Tropaeum Traiani a fost reconstruita din temelii de catre imparatul Constantin cel Mare, la inceputul secolului al IV-lea. Zona devine un important centru comercial si religios ( erau 4 basilici in cetate, unde au fost descoperite si moaste de sfinti) pana catre finele secolului al VI-lea. La acea data, invaziile repetate si tot mai distrugatoare ale avarilor si slavilor cauzeaza abandonarea cetatii.

Nu suntem in Egipt, e Adamclisi!

O "Medusa" dobrogeana

Sistem de canalizare vechi de 2.000 de ani


Pacat, pentru ca locuitorii aveau un standard de viata destul de ridicat, de vreme ce beneficiau de sistem de canalizare a apei potabile si a celei reziduale. Nu stiu daca au sau nu locuitorii din Adamclisi canalizare...dar ganditi-va cum era sa te poti bucura de asa ceva acum 2.000 de ani! Primele sapaturi arheologice la Adamclisi au fost atestate in anul 1882, de catre echipa condusa de Grigore Tocilescu,  directorul Muzeului National de Antichitati. Insa ceea ce se inalta acum semet in soare este de fapt o replica realizata de catre arheologii constanteni in anii 1970... Daca vrei sa afli cat mai mult din istoria acestui loc trebuie sa mergi neaparat la Muzeul din Adamclisi (un bilet de intrare costa in aprilie 2013: 7 lei/adult, ca si la Tropaeum Traiani) unde sunt expuse frescele originale de la Mausoleu si unele obiecte gasite in Cetate.

Opera lui Apolodor din Damasc
Monumentul Triumfal-Tropaeum Traiani-este opera celebrului arhitect Apolodor din Damasc, cel care ne-a mai lasat noua, "urmasilor dacilor si ai romanilor" si Podul de peste Dunare de la Drobeta. Mausoleul are o inaltime si un diametru de 40 de metri, peretii acestuia fiind decorati cu scene din luptele daco-romane si din viata geto-dacilor ...


Imparatul Traian si vase legate cu banda adeziva
Pe frescele originale din Muzeul de la Adamclisi este reprezentat chiar si Imparatul Traian, imbracat cu tunica si pelerina sau tinand in mana insemne militare sau documente. Tot aici se afla si ceea ce a mai ramas din cea mai importanta relicva a Cetatii Tropaeum Traiani: “trofeul” propriu-zis, un trunchi de ostas imbracat intr-o armura impodobita cu motive florale, calcandu-si adversarul in picioarele calului. De pe trofeu nu lipsesc nici alte elemente cu o simbolistica mai mult sau mai putin evidenta precum vulturii, sabiile sau sulitele... Impresionant! Se presupune ca trofeul era incunat cu o casca, care s-a pierdut insa.

Imparatul Traian si unul dintre locotenentii sai

Ostas roman

Vas lipit cu banda adeziva transparenta

Complexul de la Adamclisi era format si dintr-un altar funerar, construit in amintirea miilor de ostasi romani cazuti in bataliile de pe plaiurile dobrogene. Peste veacuri, aici au fost ridicate cateva basilici. La nord-vest de comuna Adamclisi, la aproximativ 2 kilometri se afla  Cetatea romana Tropaeum Traiani, intemeiata tot de catre Traian, pentru a fi locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice si care au colonizat acest teritoriu. Ruinele cetatii considerata a fi cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei au fost identificate tot de Grigore Tocilescu prin anii 1891 – 1909.


Pestera celui care a crestinat Romania

Patul Sf Apostol Andrei

Biserica Pestera Sf Apostol Andrei


La iesirea din Ion Corvin pe drumul spre Ostrov, la nici 4 kilometri de drumul principal se afla Manastirea Sfantul Apostol Andrei si Pestera Sf Apostol Andrei. Pestera unde ar fi trait o perioada Sf Apostol Andrei, cel care a adus crestinismul pe aceste pamanturi, a fost descoperita abia in 1918, dupa repetatele visuri ale unui avocat bogat din Constanta. Pestera Sf Apostol Andrei este o bisericuta sapata in piatra, cu peretii din stanca, pe care sunt agatate icoane, stanca din care e formata bolta nefiind pictata. Este o bisericuta atipica daca avem in vedere faptul ca la intrare, in stanga ( pronaos) te intampina un "pat" sapat in stanca in care se spune ca se odihnea Apostolul si ca turla bisericii este sapata in munte, dar aceasta nu face ca locul sa fie mai putin pios. Ba din contra! In Biserica cea mica se pastreaza moaste ale Sfantului Andrei si ale unor alte Sfinti dobrogeni, si nu departe se afla izvorul aparut din vrerea Sfantului...
Cum ajungi la Adamclisi?
Dinspre Bucuresti: pe Autostrada Soarelui iar la Cernavoda faci dreapta si urmezi drumul catre comuna Ion Corvin si Adamclisi mergand (pe drumul bun catre Tropaeum Traiani ).

Dinspre Constanta: de la Murfatlar  faci stanga pe DJ 3 catre Adamclisi, via localitatile Ciocarlia, Cobadin.

Pestera Af Apostol Andrei

Biserica Noua Sf Apostol Andrei

Muzeul de la Adamclisi. Ceea ce vedeti sunt metopele originale care au "tapetat" Tropaeum Traiani

Scene de pe Tropaeum Traiani infatisand dacii

Cea mai importanta relicva a Cetatii Tropaeum Traiani: “trofeul" ( foto sus) si detaliu de pe acesta ( foto jos)

Vase care au apartinut geto-dacilor
 Peisaj dobrogean de primavara

Multumesc ca ati citit pana la capat!

Podul de la Cernavoda

Category: 

Crestere spectaculoasa a vanzarilor TUI TravelCenter si Eurolines

$
0
0

Cresteri pe toata linia pentru TUI TravelCenter si Eurolines in primele trei luni ale anului (T1), cand vanzarile de pachete turistice distribuite de acestea au inregistrat un plus de 113% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Majorari importante au avut si la celelalte linii de business ale TUI Travel Center si Eurolines, companii parte a Touring Europabus Romania. Astfel, vanzarile de bilete de avion prin intermediul TUI Travel Center si Eurolines au crescut cu 32%, iar cele aferente transportului international cu autocarul sub brandul Eurolines au avut un avans de  +8,5 % in T1 2013 comparativ cu T1 2012.
Per ansamblu, Touring Europabus Romania companie care detine retelele de agentii de turism Eurolines si TUI Travel Center, a inregistrat în primul trimestru al anului 2013 o crestere de 45% a cifrei de afaceri fata de T1 2012, ajungand astfel la nivelul de 52.368.519 Ron.
''Creșterea substantiala a vanzarilor de pachete turistice, de 113% în primul trimestru, se datoreaza în mare masura atuurilor brandului TUI. Calitatea produselor turistice oferite de Eurolines si TUI Travel Center si a consultantei care însotește procesul de vânzare precum și permanentele investitii în pregatirea profesionala a consultantilor în turism și dedicarea fata de nevoile clientilor reprezinta principalii factori care conduc la îndeplinirea obiectivelor ambitioase ale Grupului în 2013", declara Dragos Anastasiu, presedintele Grupului Eurolines Romania.

Afaceri pe val
Grupul Eurolines estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in creștere cu 33 % fata de rezultalele anului 2012. 70% din cifra de afaceri a Grupului o reprezinta aportul Touring Europabus Romania, companie care detine brandurile Eurolines si TUI TravelCenter.
Grupul Eurolines, din care fac parte 16 companii din România, Germania si Rep. Moldova, a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de aproximativ 243 milioane de lei fata de 183,2 milioane de lei in 2011 si o crestere a activitatii de turism de 121% fata de anul 2011.
 In acest moment, sub brandul TUI TravelCenter activeaza un numar de 48 de agentii. Reteaua Eurolines este formata dintr-un numar de 21 de agentii proprii și 4 în franciza. Grupul Eurolines si-a propus ca, in decurs de trei ani, sa ajunga la un numar de 100 de agentii TUI TravelCenter in toata tara.

 

Category: 

TAROM:"Actuala politica de transport al bagajelor va fi mentinuta"

$
0
0

TAROM anunta ca mentine si pe viitor actuala politica de transport a bagajelor precuum si norma de bagaj gratuit pe toate zborurile operate de operatorul national de transport aerian, masura menita sa raspunda nevoilor pasagerilor sai. Astfel:
• Pasagerii clasei Economy pot transporta gratuit, in pretul biletului de avion, o piesa cu greutatea de cel mult 23 kg;
• Pasagerii clasei Business pot transporta in pretul biletului de avion un numar de 3 piese de bagaj, fiecare cu greutatea de cel mult 23 kg;
• Membrii Frequent Flyer SkyTeam Elite / Elite Plus pot transporta gratuit 2 piese de bagaj a cate maximum 23 kg la clasa Economy si 4 bagaje a cate maximum 23 kg la clasa Business;
• La bagajul transportat in cala se adauga un bagaj de mana cu greutatea de cel mult 10 kg care poate fi transportat in cabina.
TAROM asustine faptul ca "este singura companie aeriana din Romania care accepta gratuit transportul de bagaje cu o greutate considerabila", si ca politica sa de bagaje este  "una dintre cele mai permisive din Europa". In plus, TAROM continua sa ofere calatorilor aflati la bordul aeronavelor sale, pe majoritatea rutelor europene si din Orientul Mijlociu, platouri cu mancare calda, avantaje care sunt incluse, in intregime, in preturile biletelor practicate de TAROM.
„Serviciile companiei TAROM sunt complementare nevoilor pasagerilor nostri si de aceea mizam atat pe siguranţa, cat si pe confort. Luand in considerare schimbarile rapide care au loc in piata traficului aerian internaţional, TAROM si-a menttinut strategia comerciala in functie de nevoile pasagerilor in particular si de cererea de pe piata, in general. Actuala politica a companiei TAROM de transport al bagajelor se aplica de aproximativ 2 ani si va fi mentinuta indiferent de schimbarile celorlalti transportatori aerieni din piata”, a declarat Christian Heinzmann, director general executiv al companiei TAROM.

Se zboara pe zi catre Dubai

Saptamana trecuta, Tarom a anuntat ca opereaza cursele catre Dubai cu program de zi, orar menit sa satisfaca in special cererea pasagerilor pe segmentul de leisure (calatorii "de placere"). Tarifele aplicabile pe aceasta ruta incep de la 261 euro ( atentie, sunt locuri limitate la acest tarif!), pentru un bilet dus - intors cu toate taxele incluse, la achizitionarea de pe www.tarom.ro.

Cursa Bucuresti-Dubai-Bucuresti este operata cu aeronave de tip Boeing 737 in zilele de marti, joi si sambata, cu programul ( afisat in ore locale):
08:05 Bucuresti  - 14:00 Dubai
14:55 Dubai       – 19:10 Bucuresti.
In pretul biletului de avion sunt incluse: meniul servit la bord si transportul bagajului de cala de maxim 23 kg/persoana la clasa Economy si a 3 piese de maximum 23 kg/persoana, la clasa Business. Membrii Frequent Flyer SkyTeam Elite / Elite Plus pot transporta gratuit 2 piese de bagaj de maxim 23 kg fiecare la clasaEconomy s 4 bagaje de maxim 23 kg fiecare la clasa Business. La bagajul transportat in cala se adaugă un bagaj de mana cu greutatea de cel mult 10 kg care poate fi transportat in cabina.Pentru mai multe informatii, pasagerii TAROM sunt rugaţi sa acceseze urmatorul link: http://www.tarom.ro/informatii-pasageri/bagaje/ sau sa contacteze Call Center-ul TAROM la numarul 9361 (valabil pentru apelurile din Bucuresti) sau la numerele +4 021/204 64 64; +4 021 303 44 00; +4 021 303 44 44.

Noutatile Tarom pentru vara-toamna anului 2013 aici

Category: 

British Airways: -30% la pretul biletelor pentru America de Nord si Canada

$
0
0

British Airways anunta o noua promotie pentru zborurile catre America de Nord, inclusiv Canada, reducerile mergand pana la 30% pentru bilete dus-intors in cabina World Traveller (economic).Oferta este supusa unor "Termeni si Conditii" si este valabila in limita locurilor disponibile. Promotia este valabila pentru bilete achizitionate in perioada 23 aprilie - 23 mai 2013, pentru calatoriile ce vor avea loc in perioada 1 noiembrie 2013 – 28 februarie 2014.
Cateva dintre destinatiile din America de Nord si Canada incluse in promotie si preturile reduse:

Destinatii

Preturi cu toate taxele incluse (EUR)
World Traveller (economic)

Atlanta

740

Boston

721

Calgary

716

Chicago

645

Detroit

802

Houston

690

Las Vegas

838

Los Angeles

691

Miami

710

Montreal

649

New York

619

Philadelphia

758

San Francisco

818

Seattle

789

Tampa

652

Vancouver

708

Preturile includ toate taxele, suprataxele si sunt valabile la data publicarii.
Pentru informatii si rezervări, accesati www.ba.com.

Category: 

British Airways: promoțíi pentru biletele de avion cumpărate până în iunie

$
0
0

Promoție la La British Airways: puteți cumpăra bilete de avion pentru America de Nordşi Canada cu reduceri de până la 33% pentru bilete dus-întors în cabina World Traveller (economic) și Club World (business) și de până la 51% pentru bilete în cabina First. Pentru biletele în cabina World Traveller, promoţia este valabilă până pe 7 iunie 2013, pentru călătoriile ce vor avea loc în intervalele 16 august - 30 septembrie 2013 sau 1 octombrie 2013 - 28 februarie 2014.

Pentru bilete în cabinele Club World si First, promoția este valabilă până pe 12 iunie 2013, pentru călătoriile ce vor avea loc în perioada 4 iunie - 30 septembrie, respectiv 11 iunie - 30 septembrie 2013. Preţurile includ toate taxele, suprataxele şi sunt valabile la data publicării. Oferta este supusă unor Termeni si Condiţii şi este valabilă în limita locurilor disponibile.

 

Perioada pentru călătorie

16 aug - 30 sept 2013

1 oct 2013 - 28 febr 2014

4 iunie - 30 sept 2013

11 iunie - 30 sept 2013

Destinaţii

Preţuri cu toate taxele incluse (EUR)
World Traveller (economic)

Preţuri cu toate taxele incluse (EUR)
World Traveller (economic)

Preţuri cu toate taxele incluse (EUR)
Club World (business)

Preţuri cu toate taxele incluse (EUR)
First

Atlanta

681

708

2493

4993

Boston

682

709

2035

4535

Calgary

676

703

2714

5214

Chicago

606

626

1997

4497

Detroit

744

777

2272

4772

Houston

650

675

2327

4827

Honolulu

N/A

N/A

3119

5619

Las Vegas

799

838

2867

5367

Los Angeles

652

677

1982

4482

Miami

671

697

2372

4872

Montreal

589

608

2226

4726

New York

580

597

1877

4377

Philadelphia

699

728

2027

4527

San Francisco

779

816

2518

5018

Dallas

731

763

2177

4677

Toronto

589

608

2225

4725

Orlando

713

743

2478

4978

San Juan

N/A

N/A

3138

5638

Saint Louis

N/A

N/A

2736

5236

Washington

593

612

2080

4580

Category: 

România pitorească: Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia, o destinaţie care trebuie vizitată

$
0
0

Ansamblul de la Mogoşoaia, cu tot ceea ce înseamnă el: parcul imens pe malul lacului, curat şi bine îngrijit, spaţiile aerisite şi Palatul Brâncovenesc este un loc superb, bine pus la punct. Mogoşoaia este un loc numai bun pentru a petrece o zi în aer liber, departe de prăfuitul Bucureşti.

E adevărat, puteţi spune fără să greşiţi că nu e praf dar e fum, în weekend grătarele “asudă” în mod organizat şi controlat, tocmai când toată lumea se relaxează. Nu sunt deşeuri aruncate aiurea, oamenii se relaxează pe iarbă, e o atmosferă de parc occidental..

Unii vin în parcul de pe malul Lacului Mogoşoaia să facă mişcare, alţii să practice “sportul naţional” cum ar spune televiziunile de știri: să încingă grătarul cu mici pe care să-i asezoneze cu bere. Pentru unii, combinaţia ”rimează” cu manele, dar din fericire, eu nu le-am auzit de la vizitatorii de o zi ci din unele dintre vilele din imediata apropiere. Există deci riscul ca acestea să fie permanente...Există şi o veste bună: sunt foarte mulţi vizitatori interesaţi de arhitectura şi istoria locului şi bine fac...


Ctitorii ale lui Constantin Brâncoveanu
Frumuseţea zonei nu m-a încântat doar pe mine, simplu muritor, fiind descoperită şi valorificată de Constantin Brâncoveanu cu sute de ani înainte. Constantin Brâncoveanu a construit aici mai întâi o biserică cu hramul Sf Gheorghe, care a fost sfințită în anul 1688. Vechea bisericuță se află în afara zidurilor ,,cetăţii”, imediat în stânga intrării principale. Fix 14 ani după finalizarea lucrărilor la biserică, tot pe 20 septembrie, s-a inaugurat şi Palatul. Soarta locului s-a schimbat probabil odată cu numirea lui Constantin Brâncoveanu domn al Ţării Românesti, la numai o lună de la sfinţirea bisericii, în octombrie 1688.

Deşi existau Curţi Domneşti la Bucureşti şi la Târgovişte, Brâncoveanu decide să creeze la Mogoşoaia o "Curte paralelă", un loc mai elegant unde să fie primiţi ambasadorii, să se ţină  petreceri dar şi sfaturi ale Divanului.

Arhitectură deosebită
Construit pe malul lacului Mogoşoaia, silueta Palatului Brâncovenesc îți bucură privirea cu elementele sale de arhitectură renascentistă, barocăși otomană..Nimic strident însă, combinația de stiluri este perfectă, ansamblul este elegant și rafinat, char dacă mimează modestia...Este de altfel considerat cel mai frumos palat ctitorit de Brâncoveanu, fiind şi cel mai bine conservat.

Desfășurat pe 3 nivele, respectiv subsol-pivniţă, parter şi un etaj dedicat în exclusivitate familiei Brâncoveanu și saloanelor oficiale pentru oaspeții de seamă, o parte din Palatul Brâncovenesc găzduieşte astăzi Muzeul  Aulic. În sălile cu pereţii văruiți în alb sunt mai puține exponate decât te-ai aștepta, situație de înțeles având în vedere trecutul greu al acestei clădiri istorice. Trebuie amintit că, inițial, atât foișorul aflat pe faţada din fața Palatului Brâncovenesc cât și încăperile de la etaj au fost decorate cu stucaturi orientale și cu picturi murale reprezentând portrete ale familiei domnitoare și scene cu subiecte istorice. Incendiile, jafurile și timpurile și-au pus amprenta și în acest caz ...

Muzeul Aulic

Pivnita Palatului gazduieste acum diferite expozitii

O istorie cu suişuri şi coborâşuri
Istoria locului a căpătat turnuri tragice de mai multe ori. După uciderea lui Brâncoveanu şi confiscarea averii familiei de către turci, palatul a devenit han, nu înainte de a fi golit de toate bunurile de preţ. A fost ocupat de Panduri după ce locatarul său l-a părăsi pentru a se refugia în Brașov. În 1912, Martha Bibescu a început restaurarea construcţiei, aspectul veneţian al faţadelor fiind imprimat de meşteri italieni pricepuţi. Ansamblul este bombardat în 1917 de aviaţia germană, pagubele find importante. Mărginit de lac, parcul din apropierea Palatului Brâncovenesc găzduieşte Serele (utilizate astăzi pentru culturi floricole şi ateliere de educaţie plastică pentru copii) şi Capela Gh. Bibescu.

Palatul Brâncovenesc este situat pe latura sudică a unei curţi dreptunghiulare împrejmuită cu ziduri puternice din cărămidă.

Pe latura de răsărit a incintei, lângă bisericuţă, se află poarta de intrare în curtea Palatului, deasupra căreia, la începutul secolului al XIX-lea, s-a construit un foişor. Foarte aproape se află o clădire cu coloane de cărămidă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ctitor fiind principele Nicolae Bibescu, proprietarul de atunci al domeniului Mogoşoaia. Clădirea care găzduieşte astăzi un restaurant era cunoscută sub numele de Vila d’Elchingen.


Muzeul Aulic, sinteza  unei părți a istoriei României

Colecția muzeului Brâncovenesc se concentrează pe ideea de "sinteză românească”, concept sugerat chiar de istoricul Nicolae Iorga. Pătrunzi astfel înapoi în timp, în cele 13 săli ale muzeului, în perioada turco-persană, în cea fanariotă-o sală cu obiecte provenind din Balcani și din Asia, în cea Italiană și Franceză. În Sala Franceză, Martha Bibescu, cea care a renovat Palatul începând cu 1912, își primea altădată oaspeții de seamă. Urmează, nu neaparat în această ordine, Sala Ortodoxă, cu obiecte de cult, Sala Hărților, Sala Scoarțelor- unde sunt expuse covoare oltenești, muntenești, bucovinene și moldovenești tesute în tehnica chilimului. Sala Transilvanăși cea a Cancelariei Domnești, unde se organizau serate, completează călătoria într-o parte a istoriei României. În Sala Sfatului Domnesc sunt expuse tronul, strane din biserica de la Potlogi ctitorită de Constantin Brâncoveanu precum şi portretul principelui la 42 de ani. Dacă vă întrebați ce este cu minunata podea-mozaic din unele săli ale Muzeului Aulic, aflați că sticla suflată cu aur a fost adusă din Italia, că a "suportat" musafiri și petreceri de seamă, cel puțin așa susține ghida şi că mai are puţin şi împlineşte 100 de ani.


Cuhnia, preferata mea
Mă consider o gurmandă, dar nu acesta este motivul pentru care Cuhnia- vechea bucătărie a Palatului Brâncovenesc- este una dintre preferatele mele la Palatul Mogoșoaia. Îmi plac cele 8 coloane elegante pe care se sprijină clădirea puţin "îngropată” în pământ probabil pentru a menţine o temperatură mai scăzută vară. Cuhnia, aflată în dreapta curţii cum intri pe poarta principală mi-a lăsat impresia de autentic, pare ergonomică, un loc demn de un Master Chef al timpurilor sale: un spaţiu destul de amplu, compus dintr-o încăpere centrală şi patru cămări, cu pereţi arcuiţi şi groşi din cărămidă. Fumul ieşea printr-un coş amplasat chiar în mijlocul clădirii, coş care împreună cu nişte guri de aerisire asigura şi ventilaţia cuhniei. Astăzi în cuhnie au loc loc diferite vernisaje, aşa ca să nu se mai plângă nimeni, ca pe vremuri, că mâncarea ajunge pe mese rece. Aceasta din cauza obiceiului locului ca bucătările să fie construite cât mai departe de conace şi palate, pentru a le feri de incendii.

Cuhnia

Cuhnia

Category: 

România pitorească:cetatea medievală a Aiudului, una dintre cele mai vechi din țară

$
0
0

Dacă aveţi drum prin zona Alba Iulia-Turda, faceţi un popas de câteva ore şi în Aiud. Nu vă doresc să vizitaţi penitenciarul din localitate, ci una dintre cele mai vechi cetăţi medievale din România, Cetatea Aiudului. Locul este încărcat de istorie, misterios ,frumos și puțin înspăimântător în același timp, pe scurt: merită văzut.


Atmosferă misterioasă


Am ajuns la Aiud într-o frumoasă zi de toamnă când puţină lume se gândea la turism ci la strânsul recoltei…Iar cetatea era sub asediu, dar nu al vreunui cotropitor, ci al mistriilor, o parte din ea fiind în plin proces de reconsolidare şi renovare. Am fost lăsată totuşi să realizez câteva cadre, timp în care constructorii au încetat lucrul, deci am fost în siguranță...Încărcată de istorie și vizibil afectată de trecerea timpului, cetatea Aiudului merită vizitată, admirată și o soartă mai bună...Trebuie renovată și apoi promovată, e un loc deosebit, deși poate să-ți dea fiori, atmosfera e destul de rece, chiar misterioasă, specifică cetăților medievale cu rol de apărare.

Turnul Dogarilor

Turnul Blănarilor si biserica Reformat-Calvină
Turnuri "alocate" breslelor
Situată în zona centrală a micuțului oraș Aiud, la aproximativ 30 km distanță de municipiul Alba Iulia și la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului este în fapt un complex de arhitectură medievală aflat pe locul unei așezări daco-romane din secolul III e.n. Cetatea, cu o dimensiune de aproximativ 3.500 m.p., are forma unui pentagon cu laturile inegale, având la colțuri turnuri de apărare care erau în grija diferitelor bresle meșteșugărești. Meșteșugarii îndeplineau astfel și obligația de a apăra cetatea, mărturie peste veacuri fiind denumirile turnurilor “Măcelarilor”, “Croitorilor”, “Cizmarilor”, “Olarilorilor”, și cel al “Tăbăcarilor” mai impozant cu cele șapte laturi ale sale comparativ cu primele care aveau . Turnurile"Cojocarilor"și "Lăcătușilor" au câte cinci laturi, iar "Kalendas"un alt turn mai mic,  era în grija unui ordin bisericesc. Că și-au făcut destul de bine treaba e evident, având în vedere că locul a rezistat intemperiilor istoriei.
Avea șanț de apărare
Cetatea Aiudului, așa cum o vedem astăzi este rezultatul a două faze de construcție și extindere, prima având loc înainte de invazia tătarilor din anii 1241 – 1242, cea de-a doua și ultima pe la începutul anilor 1700. Ceea ce nu se mai vede este șanțul cu apă care înconjura exteriorul cetății și podul mobil de peste șanț, însă au rezistat până astăzi zidurile cu o înălțime de până la 7-8 metri și groase de 1,2-1,3 metri. Între zidurile cetății ridicate din piatră brută sunt două edificii de cult și alte patru construcții din secolele XVIII și XIX care acum aparțin cultului reformat calvin. Se remarcă biserica construită în stil gotic transilvănean la finele secolului al XV – lea, cu al său turn înalt de 64 metri cu metereze. Cealalt lăcaș de cult datează de la finele secolului al XIX - lea pe fundația unei vechi capele. Pe latura de nord a cetăţii se află Palatul Voievoidal (sec.XVI-XVII), care a aparţinut principelul ardelean Gabriel Bethlen (în anii 1612-1629),unde acum se spune că funcţionează un muzeu de istorie pe care eu l=am găsit închis. 

Orașul Aiud

Category: 

Prima agenţie TUI TravelCenter din R. Moldova s-a deschis la Chişinău

$
0
0


La doi ani de la lansarea brandului TUI TravelCenter în România, pe 19 septembrie 2013, Touring Europabus, membră a Grupului Eurolines, a inaugurat prima agenţie TUI TravelCenter din Republica Moldova, la Chişinău. Pentru deschiderea biroului de vânzări de la Chişinău au fost investiţi aproximativ 50.000 euro, sumă ce include şi acţiunile de promovare până la finele acesti  an.Anul viitor, aproximativ 30.000 euro vor fi alocaţi pentru pregătirea profesională a consultanţilor TUI TravelCenter Chişinău şi pentru promovare.

Biroul de vânzări TUI TravelCenter din Chişinău se alătură reţelei de 77 de agenţii ale TUI TravelCenter prin Eurolines existente în acest moment în România.
Deschiderea agenţiei TUI TravelCenter din Republica Moldova este rezultatul unui parteneriat între Touring Europabus SRL (care deţine 51% din pachetul de acţiuni) şi Holiday Service SRL (42% din acţiuni), restul de actiuni aparţinând Directorului General al TUI TravelCenter Chişinău. O cotă  importantă din totalitatea ofertelor turistice care vor fi vândute de agenţia TUI TravelCenter din Chişinău va fi reprezentată de produsele World of TUI. De asemenea, agenţia va comercializa şi produsele turistice ale altor mari tour-operatori germani precum Dertour, Meier’s, FTI, Neckermann, ITS, ale celor mai importanţi tour-operatori români, precum şi bilete de avion şi de autocar.
 "Misiunea declarată a TUI este aceea de a aşeza un zâmbet pe chipul fiecărui client, iar aceasta se poate îndeplini numai dacă noi toţi punem clientul în centrul activităţilor si preocupărilor noastre. Noţiuni ca siguranţa şi calitate vor primi o nouă dimensiune prin TUI TravelCenter în Republica Moldova", a declarat Dragoş Anastasiu, Preşedintele Grupului Eurolines.
Despre grupul TUI
Grupul TUI reprezintă cea mai mare companie de turism din lume, operează în 180 de ţări, are în jur de 30 de milioane de clienţi anual şi peste 71.000 angajaţi. La nivel mondial, Grupul TUI este împărţit în 3 direcţii principale: TUI Travel, TUI Hotels and Resorts şi Cruises.
În luna iunie 2011, Grupul Eurolines România a încheiat un parteneriat strategic cu TUI Travel PLC, cel mai important jucător la nivel mondial din domeniul turismului. Acest parteneriat a reprezentat finalizarea unei tranzacţii care extinde operaţiunile Grupului Eurolines, condus de Dragoş Anastasiu şi a marcat începutul colaborării pentru piaţa din România.
Date despre Grupul Eurolines
Grupul Eurolines România este alcătuit din 18 societăţi, are aproximativ 500 de angajaţi, deţine cea mai mare reţea de distribuţie a produselor turistice din România, 6 agenţii francizate în Germania, o flotă de 35 de autocare şi peste 200 de autoturisme.Grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 243 milioane de lei, din care aproximativ 70% a fost reprezentată de activitatea de turism.
Holiday Service este una dintre primele agenţii de turism din Chişinău, unde activeaza de 17 ani şi deţine în prezent trei puncte de lucru.

Category: 

O zi în Betleem, locul naşterii lui Iisus, leagănul omenirii

$
0
0

Am ajuns într-o zi de primăvară în Betleem, acest orăşel vechi atestat ştiinţific din anul 700 î.H.R., găsindu-l la fel de modest aşa cum era şi pe vremea naşterii Mântuitorului. La fiecare Crăciun, îmi doresc să ajung în Betleem și, mai mult ca sigur, Moșul îmi va asculta până la urmă dorința de om matur.


 Vă amintiţi de versurile “Noi la Viflaim am fost/Noi la Viflaim am fost/Unde s-a născut  Hristos”, colind vechi de Crăciun...Vechiul Viflaim, Betleemul de astăzi, este oraşul sărac din Iudeea unde, într-o şi mai umilă iesle dintr-o peşteră, s-a născut Iisus. În Betleem, ciobanii au primit vestea de la îngeri că s-a născut Mântuitorul şi apoi au ajuns Magii de la Răsărit pentru a I se închina şi a-I aduce darurile lor- aur, smirnă şi tămâie.
Un loc foarte modest


Betleemul zilelor noastre, aflat la nici 10 kilometri de Ierusalim, pare și este rupt de secolul XXI de vreme ce păstrează şi acum o atmosferă mai degrabă rurală cu ale sale case sărăcăcioase din piatră gălbuie, cu străduţe pietruite și în pantă, care se întâlnesc în pieţe cu puternic iz oriental şi în bazaruri pitoreşti. Oraşul prăfuit, cu o populație de nici 25.000 de locuitori și aceasta în scădere, în mare parte de arabi creştinaţi dar şi musulmani, îşi duce istoria mai departe după zidurile înalte “tapiţate” cu sârmă ghimpată, prezenţa militarilor neputând  fi trecută cu vederea nici în Betleem nici la porţile de intrare în acesta. De la înălțimea dealurilor pe care se află Betleemul se vede partea nouă a Ierusalimului mai modern și bogat, cu blocurile sale înalte şi simetrice înălțându-se în atmosfera ușor lăptoasă.


  Grota laptelui
Istoria creștinătății


Bethleem nu este nici pe departe un loc prosper, dar este însă un mic muzeu de istorie și de religie creştină: aici se află Biserica Bunei Vestiri, ridicată pe locul unde Fecioara Maria lua apă de la izvor şi micuța capelă Grota Laptelui, situată pe locul unde a fost alăptat Iisus. Nu departe se află Biserica Sfânta Ecaterina, unde, în subsolul sanctuarului principal se află trei peşteri, două dintre ele adăpostind capela sfântului Ieronimus, cel care a tradus aici Vechiulşi Noul Testament. Însă cel mai important lăcaş de cult din Bethleem este Biserica Naşterii Domnului, loc sfinţit în anul 329.

Steaua în 14 colțuri marchează locul unde s-a născut Iisus. Bazilica Nașterii Domnului
Steaua sus răsare


Aici, o stea pe pardoseala din marmură marchează locul s-a născut Hristos, într-o mică peşteră aflată sub altar. Bazilica Nașterii Domnului, care adăpostește Grota Naşterii, este una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume, rezistând până astăzi cotropitorilor și vremurilor neprielnice pentru a ne oferi nouă un exemplu de statornicie şi credinţă. Prima biserică a fost ridicată în secolul al IV-ea de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dar a fost distrusă parţial în timpul unei revolte a samaritenilor din secolul al VI-lea. Biserica din zilele noastre a fost ridicată de împăratul Iustinian, în anul 530.

Grota Nașterii este un loc deosebit, care are puterea de a emoționa vizitatorii din toate colțurile lumii și nici eu nu am făcut notă discordantă. Am văzut aici oameni în toată firea , bărbați "cât un munte" izbuncind în lacrimi de bucurie, fericire, emoție și probabil și de recunoștință... Este o atmosferă deosebit de curată aici, este greu de exprimat în cuvinte energia acestui loc care, pe scurt, merită vizitat măcar o data în viaţă de fiecare creştin!
În patrimoniul UNESCO


Atât Biserica Nașterii Domnului cât și "Drumul pelerinilor" din Betleem sunt, din anul 2012, incluse în patrimoniul UNESCO. La răsărit de Betleem, pe Câmpul Păstorilor, se află biserica unde este Grota Păstorilor. Din Bethleem puteţi să cumpăraţi obiecte de cult lucrate manual precum şi suveniruri, foarte ieftine, chiar din atelierele meşterilor care doar din această îndeletnicire îşi duc traiul.

Betleem este un loc pe care dacă-l vizitezi o dată îți dorești să te reîntorci, așa simplu, modest și liniștit cum te întâmpină, dar atât de puternic încât nu te lasă să-l dai uitării.

Mulțumesc că ați citit acest material!

Bazilica Nașterii Domnului ( foto sus)


Category: 

România pitorească: Bucovina, o destinație completă (I)

$
0
0
Am vizitat Bucovina cu ocazia Sărbatorilor de iarnă şi probabil că puţine opţiuni sunt mai bune decât aceasta dacă vrei să ai ce vizita, să-ţi “clăteşti ochii” şi să-ţi îmbogăţeşti spiritul, să te relaxezi sau de ce nu, să te distrezi. 
A lipsit doar zăpada, situaţie destul de atipică pentru această zonă a României, însă sper să mă reîntorc anul viitor când sigur o să am mai mult noroc şi o să găsesc şi aceleaşi tradiţii străvechi păstrate cu sfinţenie de localnici. 
Ne-am stabilit “cartierul general” în Gura Humorului, orăşel pe care l-am ales din mai multe motive: este foarte aproape de mănăstirile Voroneţ (la aproximativ 4,6 km) şi Humor (nici 6 km) unde poţi ajunge chiar şi pe jos. Orasul are pârtie de schi, parc de agrement cu piscină şi patinoar, un parc de aventuri cu tiroliene, plus unităţi de cazare care oferă servicii foarte bune. Aici se află unul dintre cele mai bune hoteluri din nordul Moldovei, Best Western Bucovina Club de Munte, cotat cu note foarte bune pe marile site-uri de rezervări şi nu fără motiv.

Obiective apropiate de Gura Homurului


În afară de binecunoscutele mănăstiri Voroneţ şi Humor, de Gura Humorului sunt destul de aproape şi alte obiective turistice, pornind de la muzee la sate pitoreşti ascunse printre dealuri, la herghelii, saline şi chiar şi o mocăniţă, cea din Moldoviţa.  Dar trebuie să recunosc faptul că principala atracţie a zonei o constituie mănăstiri care au făcut celebră România în lume, aflate sau nu în patrimoniul mondial al UNESCO. Puţin mai îndepărtată, la aproximativ 70 de kilometri de Gura Humorului, este mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare. Pe traseu te poţi bucura şi de alte obiective deosebite precum Biserica Arbore, satul Marginea, vestit pentru ceramica sa neagră, cea mai veche biserică din lemn din Europa, datând probabil din anul 1346 şi Chilia lui Daniil Sihastrul. Toate pot fi văzute într-o zi. O zi plină, de care îţi vei aduce aminte cu drag.

Satul Marginea

Biserica veche de la Putna, ctitorie a lui Dragoş Vodă 

 

Vechea biserică de lemn de la Putna, cea mai "bătrână" din  Europa?
Amplasată într-un cimitir, foarte aproape de mănăstirea Putna, vechea biserică de la Putna are un aer misterios și puțin înfricoșător cu silueta ei modestă ivindu-se printre cruci. Era pustiu când am ajuns, vântul șuera ușurel printre crengile copacilor şi printre crucile vechi, era înnorat, ce mai, atmosferă de film clasic...englezesc. Dar se potriveşte cumva cu istoria locului, veche, nealterată, autentică. A noastră, a românilor.  Aşadar, vechea biserică de la Putna a fost ridicată la Volovăţ, la porunca lui Dragoş-Vodă, un voievod originar din Maramureş, în timpul unei campanii împotriva tătarilor. După mai mult de 120 de ani, Ştefan cel Mare a mutat biserica, în 1468, la Putna, unde se află şi în zilele noastre, când aceasta a devenit subiect de mândrie: este considerată cea mai veche biserică de lemn din Europa. Din lemnul de stejar din care sunt construiţi pereţii au fost luate probe de către doi cercetători, unul român și un suedez, iar rezultatele testelor de datare au arătat că arborii au fost tăiaţi între anii 1345-1346. Biserica este construită sub formă de navă dreptunghiulară din bârne de stejar cioplite şi îmbinate prin metoda “căţei”, după tipicul caselor ţărăneşti din zonă și nu are turlele “consecrate”. Are însă două cruci de fier pe acoperişul din ţiglă şi o alură de casă veche ţărănească. Plecând cu regretul că nu am putit vizita bisericuţa veche de la Putna şi pe interior, am remarcat speranța destul de mică de viață a celor mai mulţi dintre decedații care și-au găsit odihna veşnică aici și unele cruci în culori vesele, care amintesc cumva de cele de la Săpânța.

Mănăstirea Putna, prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare

Turnul Tezaurului, Mănăstirea Putna (sus)

 

Mormântul lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna


Pe urmele lui Ștefan cel Mare, la Putna 
Despre Mănăstirea Putna Mihai Eminescu a spus că este “Ierusalimul neamului românesc” , este aşadar un loc pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l viziteze şi să-l preţuiască, pentru că este expresia istoriei, credinţei, a statorniciei şi speranţei. Cea mai mare mănăstire ctitorită de Ştefan cel Mare, păzită de ziduri puternice de apărare , are un aer cazon, destul de auster , pe măsura rolului de necopolă domnească pe care i l-a acordat marele Voievod. Cum pătrunzi de poarta grea parcă păşeşti înapoi în timp, în vremurile lui Ştefan cel Mare, parcă istoria prinde viaţă.  Este un loc deosebit, care te emoţionează şi te face să te simţi mîndru că eşti român, trebuie vizitat!



Puțină istorie 
Mănăstirea Putna a fost ridicată de Ştefan cel Mare începând cu iulie 1466, pe un teren cumpărat de la o familie de localnici, după ce cucerise, cu jumătate de an înainte, Cetatea Chilia. Construcția mănăstirii Putna s-a finalizat probabil până la finele anului 1469, însă expediţiile întreprinse de voievod în Transilvania pentru lichidarea lui Petru Aron şi invaziile tătarilor au întârziat sfințirea lăcașului de cult până la 3 septembrie 1470. Concepută ca necropolă domnească, mănăstirea Putna a beneficiat de atenția și vizitele frecvente ale lui Ștefan cel Mare, care se pare că  obișnuia să înnopteze uneori aici, în apartamentele sale domneşti şi, în timpul campaniilor, venea cu oastea sa în apropierea mănăstirii prevăzute cu ziduri de apărare.  Ştefan cel Mare a făcut daruri multe şi preţioase mănăstirilor pe care le-a ctitorit, iar Putna nu a făcut excepţie, ba din contra, dar aceasta nu a ferit mănăstiea Putna de incendii, atacuri ale jefuitorilor şi distrugeri de-a lungul timpului. Mănăstirea a fost un centru cultural şi de învăţământ important încă de la apariţia sa, aici fiinţând mai multe şcoli. Urmele stapânirii habsburgilor se văd şi astăzi pe zidurile mănăstrii Putna, scrijelite cu dărnicie fără a ţine seama de istoria şi destinaţia acestui loc. Trebuie amintit că, totuşi, mănăstirile Putna, Suceviţa şi Dragomirna sunt singurele care nu au fost expropriate şi desfiinţate în urma deciziei împăratului Iosif al II-lea din 1783, care a afectat însă alte schituri şi mănăstiri din zonă care au fost închise. Singura clădire rămasă intactă din vremea Sfântului Voievod Ștefan este Turnul Tezaurului ( construit în anul 1481). În el au fost adăpostite, în vremi de tulburare, lucrurile de preţ ale acestui lăcaș de cult.

Chilia lui Daniil Sihastrul, locul ales de un sfânt 
La aproximativ 1,2 kilometri de mănăstrirea Putna, pe malul pârâului Vitău, se află Chilia lui Daniil Sihastrul, o mică grotă săpată în stâncă, unde cuviosul a dăltuit un paraclis, cu pronaos, naos si altar, iar dedesubt o chilie. Aici, Daniil Sihastrul a fost vizitat de Ştefan cel Mare, căruia i-a devenit duhovnic şi căruia i-a prezis că va urca pe tronul Moldovei, apoi că va birui împotriva turcilor. De altfel, mănăstirea Putna a fost ridicată la sugestia lui Daniil Sihastrul, care şi-a petrecut o parte din viaţă la Voroneţ, unde a slujit şi fost şi înmormântat de altfel. Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Rădăuţi, într-o familie săracă, primind numele Dumitru la botez. La vârsta de 16 ani s-a călugărit şi a luat numele de David, apoi în timp s-a mutat pentru o vreme la chilia care-i poartă astăzi numele. Tradiţia populară spune că sihastrul Daniil a trăit în această chilie timp de 20 de ani.

Când să vizitezi Bucovina

Regiunea Bucovinei, una dintre cele mai frumoase din România, poate fi vizitată în orice anotimp, însă lunile mai-iunie, când natura “explodează”, sunt cele mai spectaculoase mai ales dacă sunteţi pasionaţi de fotografii. Vara, puteţi să vă bucuraţi de climatul mai răcoros din “Ţara Fagilor”, iar iarna, când dealurile molcome şi casele tradiţionale sunt îmbrăcate în zăpadă peisajele sunt de vis.

Biserica Arbore

O bisericuță din patrimoniul UNESCO și o istorie tragică cu boieri 
Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Arbore datează din anul 1502, fiind construită cu rolul de a se servi ca necropolă  ctitorului său, boierul Luca Arbore. Luca Arbore, unul dintre marii boieri ai lui Ștefan cel Mare, a avut mult timp funcția de portar al Sucevei, învărtindu-se în cercurile cele mai înalte ale puterii până la moarte, când a fost acuzat de trădare și decapitat la ordinul lui Ștefăniță Vodă, căruia îi fusese tutore politic. Atât Luca Arbore cît și doi dintre fii săi au fost uciși de Ștefănoșă Vodă. Biserica din Arbore a avut și ea o istorie destul de crudă, rămânând aproximativ un secol fără acoperiș, motiv pentru care picturile sale interioare au avut de suferit. Picturile sale murale au fost deteriorate și în urma campaniei sultanului Suleiman Magnificul în Moldova din anul 1538. De altfel, din ansamblul de clădiri construite de boierul Luca Arbore s-a păstrat până în zilele noastre doar biserica, curtea boierească fiind distrusă de un incendiu. Biserica din Arbore este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO alături de alte şase mănăstiri pictate în grupul  Bisericile pictate din nordul Moldovei ( Voroneţ, Humor, Probota,  Moldovița, Pătrăuți, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") . Turnul-clopotniță din piatră a fost ridicat în anul 1867. Este un loc destul de auster, de modest, liniștit și vechi, frumos prin pildele pe care le putem trage din istoria sa.

Satul Marginea:"fashion boutique"

Marginea: puteţi lua lecţii de olărit şi să vă realizaţi propriul vas de ceramic neagră

Arbore

Satul Putna

Category: 

Desprins dintr-o filă de poveste: Obermammergau, Bavaria

$
0
0

Micuţul şi pitorescul orăşel bavarez Garmisch-Partenkirchen, vestit petru casele sale măiestrit pictate, are un frăţior mai mic, “aproape” geamăn: Obermammergau.

Unul mai frumos decât altul, cele două orășele aflate la numai 20 de kilometri distanță sunt de vizitat pentru că sunt amplasate într-un cadru natural deosebit, la poalele Alpilor, şi te aşteaptă să te ademenească într-o lume de poveste.

Oberammergau este străjuit de muntele Kofel,1342 m înălțime ( foto sus)


Pare că este în fiecare zi Crăciunul, sau poate perioada Adventului, când toată lumea se pregătește de sărbătoare şi în acest sătuc de aproximativ 5.000 de locuitori de la poalele munţilor Ammergau, pe valea râului Ammer…Este atât de relaxat și de vesel totul, de bine pus la punct, dar natural totuși, că parcă nu-ți vine să te dai dus ...
Casele din Obermammergau sunt pictate în culori pastelate, echilibrul cromatic fiind spart, vara, de muşcatele de un roșu care-ți fură, avid, privirea şi, din când în când, de verdele crud al plantelor curgătoare. De pe pereții caselor nu lipsesc temele religioase, ca de altfel şi scenele din poveşti. Sunt nenumărate ateliere aparţinând meştrilor locali, care te îmbie cu jucării de lemn, de plumb şi cu broderii, că îţi vine să împodobeşti bradul. Vitrinele îţi fură ochii, căci de la “umbra” brazilor deja împodobiţi, te supreveghează soldăţeii de plumb, figurinele de lemn, zânele sau globurile de sticlă meşugite..

Tipic bavarez


Plimbându-te pe străduțele din Obermammergau te revezi cu cele mai frumoase personaje din cărţile din poveşti şi nu ai cum să nu te bucuri de reîntâlnirea aceasta suprinzătoare. Acestea şi casele în stil bavarez întregesc atmosfera tradiţională, ca să nu mai amintesc de costumele cu rochii înfoiate şi destul de decoltate ale chelneriţelor de la terasele şi restaurantele unde, la loc de cinste în meniu, figurează ciolanul pe varză, cârnaţii, berea şi covrigeii săraţi…

 

Festival închinat Patimilor lui Isus
Activităţile de bază ale locuitorilor din Oberammergau s-au împărţit de secole între agricultură, creşterea animalelor şi prelucrarea lemnului. Însă nu acestea au adus faima Oberammergau ci festivalul "Passion Play", o rememorare a patimilor lui Isus la care participă cu abnegaţie, voluntar, o mare parte din locuitorii săi. “Passion Play"se organizează din 10 în 10 ani, începând din anul 1632, când ciuma a făcut ravagii în sat iar oamenii i-au promis Domnului că, dacă vor fi ocoliţi de boală, vor pune în scenă, în semn de recunoştinţă, Patimile lui Isus. Impresionat de scenele patimilor lui Isus, regele Ludwig al II-lea a donat comunităţii locale un crucifix din marmură amplasat pe un deal, "Osterbiclil", din apropierea Oberamergau. Satul are şi un mic muzeu, un teatru unde au loc concerte şi manifestările "Passion Play", iar împrejurimile sale sunt numai bune pentru drumeţii sau chiar zborul cu parapanta. Dar, dacă nu aveţi prea mult timp la dispoziţie, puteţi să vă plimbaţi se străduţele sale deosebit de îngrijite unde parcă ai citi poveşti…ilustrate.
E bine de știut


Oberammergau este aproape de o serie de obiective turistice importante din Bavaria și Germania: Fussen , punctul de plecare către castelele Neuschwansteinși Hohenschwangau, Abatia Ettal e la aproximativ 5 kilometri, Munchen la 90 de kilometri. 

 
Biserica Pentru și Pavel construită în prima parte a secolului al XVIII-lea în stil rococó


Oberammergau este străjuit de muntele Kofel (1342 m)


Category: 

România pitorească:"Floarea albastră made in Bucovina":mănăstirea Voroneț (II)

$
0
0

Ar fi meritat să mergem în Bucovina chiar dacă am fi avut de vizitat doar un singur loc: mănăstirea Voroneț. Însă zona de nord a Moldovei are și alte atracții în afara celebrelor sale mănăstiri pictate,“bijuterii” arhitecturale și istorice care merită văzute, unele din ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO.

Îndrăznesc să recomand Bucovina fiecărui român ca o destinație obligatorie, de văzut măcar o dată în viață, pentru câteva motive. Cu peisaje ca în povești din care nu lipsesc satele vechi și casele tradiționale din lemn ascunse printre dealuri molcome, râurile repezi și cristaline, oamenii primitori și care țin la tradiții, Bucovina este un loc deosebit.
Nu mai amintesc de gastronomia apetisantă cu miros de cozonac, sarmale, poale în brâu, ciorbă de hribi și alte tentații culinare cărora nu le poți rezista, deși știi că nu fac bine siluetei și lista atuurilor poate continua cu muzee, mocănițe și locuri de agrement pentru price anotimp.

Un loc rupt din rai

Mă opresc mai întâi asupra Mănăstirii Voroneț, care, alături de Castelul Bran, Castelul Peleș, de Muzeul Țăranului Român (București) și de Piața Mare din Sibiu, este, pe plan extern, unul dintre mai celebre obiective turistice din România.
Voroneț este vestită în toată lumea, mai ales printre amatorii de artă și de obiective religioase care vin să o viziteze de la mii de kilometri depărtare, pentru a se declara apoi de acord cu faptul că mănăstirea merită comparația cu una dintre operele magistrale ale lui Michelangelo, Capela Sixtină din Palatul Papal al Vaticanului, Roma.
Albastrul “patentat” al Voronețului careînnobilează pereții mănăstirii și frescele de pe pereții exteriori sunt cele care au făcut-o celebră. Frescele Voronețului sunt de fapt, file dintr-o Biblie ilustrată, realizate, cu har și cu imaginație genială, de călugări care au găsit această cale să facă cunoscute învățăturile Domnului pe vremea când populația nu știa să scrie și să citească.

“Capela Sixtină a Europei de Est”, așa cum este supranumită mănăstirea Voroneț, nu mai are nevoie de prezentare dar sunt câteva lucuri despre ea care merită totuși amintite.
-Voroneț fost costruită la dorința lui Ștefan cel Mareîn doar 3 luni și 3 săptămâni, în anul 1488, pe locul unui schit vechi din lemn, la sugestia lui Daniil Sihastru, care avea o chilie săpată în piatră pe malul pârâului Voroneț. Cripta lui Daniil Sihastru este în mănăstirea Voroneț. 

-Monarhul Daniil Sihastru l-a sfătuit pe Ștefan cel Mare să continue lupta împotriva turcilor pentru că “bătălia este a sa” și să construiască o biserică închinată lui Sf Gheorghe, al cărui hram îl poartă Voronețul. Acest fapt a fost consemnat de Ion Neculce în „O seamă de cuvinte”.

-Picturile exterioare ale Voroneţului datează din timpul domniei lui Petru Rareş, fiind realizate la un nivel artistic înalt, motiv pentru care sunt considerate cel mai reuşit ansamblu al artei feudale moldoveneşti.Frescele exterioare au fost realizate în anul 1547, atunci când s-a construit, pe latura vestică a mănăstirii, pridvorul închis.

-Culoarea dominantă a picturilor este albastrul, pentru care s-a folosit un pigment organic necunoscut chiar și în zilele noastre. Pigmentul s-a dovedit a fi extrem de rezistent în timp, având în vedere clima aspră din zonă, din care nu lipsesc precipitațiile abundente și vântul puternic care mai mult ca sigur nu au lipsit în cei peste 500 de ani de existență ai mănăstirii.

-Scena"Judecăţii de Apoi", desfăşurată pe întreg peretele vestic al mănăstirii, este cea care, alături de albastrul de Voroneț, a făcut locașul de cult celebru în lume. Scena "Judecăţii de Apoi" nu este întreruptă de nicio deschidere a vreunei uşi sau ferestre, fiind desfășurate pe cinci planuri orizontale.

 - Picturii au introdus în compoziție și elemente din folclorul zonei și realitățile istorice, dar și unele simboluri ezoterice. Se pot vedea astfel arhangheli care sufla în bucium sau în fluiere de cioban, turcii sunt întruchiparea răului, dar nu lipsesc nici stelele lui David stilizate și reprezentări ale horoscopului cu cele 12 zodii ale sale.

-Mănăstirea de maici Voroneţ este situată în satul cu acelaşi nume, la aproximativ 4 kilometri de Gura Humorului, de unde se poate ajunge chiar și pe jos și la 36 kilometri de Suceava. Vă puteți caza la una din nenumăratele pensiuni din satul Voroneț sau în orașul Gura Humorului.

Locul unde Oul are un muzeu
Și , dacă tot ați ajuns în zonă, merită să vizitați un alt loc mai deosebit, aflat la aproximativ 20 de kilometri de Voroneț și la 18 km de de Gura Humorulu: Muzeul Oului din Vama. Sunt expuse mii de ouă, de dimensiuni diferite, unele cât un bob de fasole mexicană, altele de struț, realizate cu migală și talent după tehnici moștenite din străbuni. Unele sunt din marmură, piatră, ceramică, sticlă, lemn și din materiale textile, fiind încondeiate cu ajutorul unor tehnici diferite și pe diferite teme,însă predomină cele religioase...Exponatele, adevărate bijuterii, sunt lucrate nu doar de proprietarii muzeului ci și de artiști din întreaga lume-amintiri de la diferitele expoziții și concursuri câștigate de proprietara Muzeului. Puteți asista aici și mici lecții de încondeiat sau puteți să luați un ou acasă gata de a fi admirat și protejat, deși prețurile nu sunt chiar la îndemâna oricui. Muzeul Oului din Vama a fost înfiinţat de Letiţia Orşivschi Heiser.


La drum cu mocănița, între Moldovița și Argel
După ce vizitați minunata Mănăstire Moldovița, Ați putea încerca și o plimbare cu Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa. Este cale ferată cu ecartament îngust care a fost construită în 1888 de un german, proprietar de gater., Mocanița a fost folosită pentru transportul lemnului, a stat în depoi câțiva ani pentru a reintra în circuitul turistic, Traseul Mocăniței Huțulca, are aproximativ 21 de kilometri, urmează cursul râului Moldoviţa, începe în satul Moldovița și se termină în localitatea Argel și durează aproximativ trei ore, dus-întors. Nu uitați să vizitați și mănăstirea Moldovița, impresionantă cu zidurile sale de apărare și porțile ca de cetate, ca să nu mai vorbesc de picturi! Este unul dintre locurile mele preferate!

 "Judecata de Apoi", Voroneț.

Voroneț, față în față cu timpul

Voroneț, interior


Category: 

Ierusalim, o destinație unde te duci pentru a lua lecții

$
0
0

Am pășit cu mare bucurie pe pământul Israelului, mai ales că zborul a fost destul de zbuciumat, cu goluri de aer, cu ploaie puternică și fulgere zărite prin hublou. Cred că fiecare creștin ar trebui să aibă ocazia de a vizita locurile sfinte și m-am considerat privilegiată atunci când am primit invitația de a participa la un târg de turism din Tel Aviv, Israel.

Tel Aviv

 Jaffa
Prea modern, prea din zilele noastre
Aeroportul Ben Guiron, aglomerat  și modern, imens, dar foarte bine organizat, a fost prima surpriză oferită de Țara Sfântă, apoi a urmat Tel Aviv și alte locuri...Tel Aviv este un oraș cosmopolit, îngrijit, aerist, întins pe malul Mării Mediterana, pe care o privește “de sus”, din zgârie nori. Un oraș tânăr, de numai 100 de ani, Tel Aviv are o plajă lungă cu nisip galben și fin, bulevarde umbrite de palmieri udaţi direct la rădăcină, nenumărate cluburi și discoteci. Domnește cumva o atmosferă relaxantă, deși amenințarea atentatelor nu a dispărut. 
 Însă ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la Tel Aviv a fost cel ce astăzi este considerat un cartier al orașului, vechiul și pitorescul port Jaffa. Este un o așezare de peste 4.000 de ani și, așa cum îi stă bine unui astfel de loc, este încărcat deopotrivă de istorieși de misticism. Jaffa este un loc boem, unde unii artiști și-au deschis atelierele, fiind și locul lor preferat de întâlnire. Portul vechi Jaffa poartă, potrivit legendei creștine, numele unui dintre cei trei fii ai lui Noe-Japhet, pe când alții leagă această denumire de frumusețea naturală a locului. În portul Jaffa, unde obișnuiau să acosteze demult neguțătoriii fenicieni, au fost aduși cedrii din Liban pentru construcția templului regelui Solomon. De aici a plecat profetul Ioan, iar vechii greci au “legat-o” pe Andromeda de una din stâncile aflate la câteva zeci de metri de țârmul portului de la Mediterana. Au trecut pe aici romanii, turcii şi apoi britanicii, pentru ca apoi Jaffa să-i primească, primul, pe imigranții evrei care veniseră să se reinstaleze în Israel.
Astăzi, Jaffa te întâmpină destul de modest, liniștit, cu străduțele sale pietruite sau prăfuite, unele purtând numele semnelor zodiacale. Pe malul mării se găsesc, alături de galerii de artă iudaică, de arheologie sau bijuterii și cafenele sau cluburi de noapte. Pierdută printre străduțele din Jaffa se află și o biserică ortodoxă, unde se oficiază și slujbe în limba română. Nu trebuiesc uitate nici restaurantele, de unde-și trage Jaffa renumele de centru gastronomic de înaltă finețe. Eu am testat însă doar câteva din sutele de sortimente de prăjiturele locale și de fructe uscate de la magazinele tradiționale și nu mi-a părut deloc rău deși știam că dăunează siluetei.

Ierusalim. Foto jos: Poarta Damasc


Emoții în Cetatea Sfântă
Despre Ierusalim este (poate) inutil să amintesc că are un interes major pentru istoria și civilizația mondială, nu doar pentru creștini ci pentru toate religiile monoteiste. Orașul Sfânt este „epicentrul creștinătății“, locul unde a fost îngropat, unde a înviat și de unde s-a înălțat la ceruri Hristos.
Și chiar dacă nu ajungi cu emoție în Ierusalim, până la urmă tot vei avea parte de ea, căci nu cred că există cineva care să nu fie mișcat de acest loc unde istoria încă mai poate fi „citită” doar plimbându-te pe străduțele animate. Te pregătește cumva tot traseul  către Biserica Sfântului Mormânt și, încet-încet, intri în atmosfera locului mergând pe Via Dolorosa alături de pelerinii creștini și toți turiștii asiatici sau din toată lumea. Via Dolorosa, Drumul Durerii, marchează drumul Fiului Omului cu crucea în spate către locul unde a fost crucificat alături de tâlhari.


Via Dolorosa şi comerţul ca acum 2 milenii
Nu mi-am închipuit că pe Via Dolorosa se poate face comerț ca acum două milenii: Dar acest lucru se întâmplă fiind una dintre principalele tentații „lumești” ale locului. În acest târg, desfășurat pe o porțiune din Via Dolorosa se face comerț cu de toare, lumea se târguiește pentru cine știe ce nimicuri sau se "plimbă" cu ochii după chilipiruri, așa cum probabil se întâmpla și pe vremea Mântuitorului. Este o atmosferă de bazar oriental aici și nici nu cred că ar putea fi altfel de vreme ce Via Dolorosa este în cartierul musulman. Altăruri de acesta, în partea istorică a Ierusalimului se găsesc alte trei cartiere mari, armean, evreiesc dar cel creștin, din jurul Mormântului Sfant, este probabil cel mai vizitat dintre toate.


Cartierul creştin are cele mai importante obiective
În cartierul creștin se află Biserica Sfântului Mormânt, în fapt mai multe bisericuțe unite sub aceeași cupolă, unde se păstrează toate relicvele care au legătură cu moartea și Invierea lui Isus Hristos şi locul unde s-a stins Fecioara Maria. Este de prisos să v spun că ar fi bine să vă lăsați cuprinși de liniște și de acel sentiment înălțător pe care nu-l poți explica în cuvinte, dar care te învăluie și cumva te lasă să-l simți ca o energie aproape palpabilă. Mărturisesc că la Mormântul Sfânt am avut imboldul să fac fotografii și, surpriză, aparatul digital nu s-a declanșat. După câteva încercări în care "stupid camera" a refuzat să-și facă treaba, am înțeles că poate nu fac bine ce fac tot încercând să imortalizez ceva. Apoi, după o ultimă încercare în care am reuşit totuşi să "prind" niște umbre, m-am resemnat și am renunțat la fotografii, spre bucuria ghidului, un preot de la biserica românească din Ierusalim, care mi-a spus cu blândețe, dar sec, că mai bine mă rog. Am ascultat povața și apoi, am privit și simțit locul și altfel decât ca un fotograf fără prea mult talent.
Am simțit energia acestui loc unde lumina nu vine neapărat prin ferestre și pot să spun că-mi lipsește acum când scriu aceste rânduri. Am privit apoi coloanele de marmură ale bisericii Sf Mormânt și mi-au rămas în memorie cuvintele ghidului “aici a căzut fulgerul, uite urma”.


Am plecat din Cetatea Sfântă bucurându-mă că am putut să o vizitez și păstrând imaginea locului strâmt și întunecos care marchează Mormântul lui Iisus, cel care ne-a dat nouă libertatea totală de a trăi, dărui și simți. În Ierusalim trebuie să nu ratați nici Muntele Măslinilor care îţi oferă (cel puţin) o privelişte minunată, de la înălţime, asupra Cetăţii Sfinte și faimoasa Grădină Ghetsimani, unde mai există încă măslinii despre care se spune că datează de peste 2000 de ani. Nu departe se află Betleem, un loc simplu și mai liniștit, care merită vizitat. 

 
Despre Biserica Sfântului Mormânt
-Pe locul unde se află acum Biserica Sfântului Mormânt era, pe vremea Mântuitorului, un cimitir. Impărăteasa Elena (mama împăratului Constantin, cel care a impus prin lege religia creștină în tot imperiul roman) a fost cea care, în secolul IV D. Hr, a ctitorit prima biserică menită să amintească de răstignirea și învierea lui Iisus, pe locul unor temple păgâne.
-Actuala biserică, opera cruciaților, datează din secolul al XI-lea, iar lucrările au durat 50 de ani. Cruciații au dorit să reunească toate altarele într-o singură catedrală care să aibă forma de cruce . Biserica Sfantului Mormânt adăposteşte cele mai importante locuri pentru creştini: Muntele Golgota, Mormântul lui Iisus Hristos şi în stânca de piatră, peştera unde s-a descoperit Crucea Domnului de către Împărăteasa Elena.
-Actuală formă a Bisericii Sfântului Mormânt este neschimbată din 15 iulie 1149, dată la care biserica a fost sfințită, după jumătate de secol de la pornirea lucrărilor.
-Interiorul Bisericii Sfântului Mormânt este și un bun prilej de a admira diverse stiluri arhitecturale, de la domuri bizantine, la arce gotice până la cupole în stil oriental.
-Una din cele două uși ale Mormântului Sfânt a fost zidită de Saladin, pentru a limita accesul pelerinilor în incintă.
Mormânt au fost martorii coborârii luminii în noaptea de înviere.
-În Ierusalim, regele Solomon a ridicat cel dintâi templu, iar între zidurile cetății ridicate de Suleiman Magnificul se găsesc peste 50 de sinagogi, circa 20 de minarete și zeci de biserici.
-Atât evreii cât și musulmanii păstrează și în zilele noastre câte o cheie a Bisericii Sfântului Mormânt. Mozaicul de istorie și cultură este vizibil și în arhitectura Ierusalimului.
-Orașul, înconjurat de ziduri ce permiteau accesul prin 8 porți, este împărțit în 4 cartiere principale: Cartierul Evreilor, Cartierul Creștinilor, Cartierul Musulmanilor și cel al Armenilor.

 Ierusalim

Tel Aviv


Mulțumesc că ați citit acest material! Drum bun!


Category: 

Cetatea Râșnovului are peste 2.000 de ani de istorie și o singură înfrângere

$
0
0
Situată pe înălțimile dealului calcaros denumit …sugestiv Dealul Cetății, Cetatea Râșnovului îți fură privirile de oriunde ai veni din Brașov, Predeal sau Bran, cu silueta sa impozantă și misterioasă. Deși fără turnulețe dantelate și creneluri meșteșugite, Cetatea Râșnovului este frumoasă, impresionantă, e precum o filă de istorie cu multe bătălii cucerite și o singură înfrângere. 

Probabil că ați auzit de Cetatea Râșnovului, denumită Cetatea Țărănească a Râșnovului pe  motiv că a fost construită, cu ajutorul vecinilor din Cristian și Vulcan, de către locuitorii satului situat la poalele sale. Niște țărani, numiți așa pentru că se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor, au reușit astfel să ridice această cetate cu ziduri groase de apărare de până la 5 metri și opt turnuri înalte, uniți din nevoia de a supraviețui atacurilor furibunde ale năvălitorilor. Cărora le-au făcut față cu brio, timp de secole.

Mii de ani vechime

Cetății Râșnovului este încărcată de istorie , mult mai veche decât prima atestare documentară, din anul 1335, când s-a remarcat ca o fortificație puternică capabilă să țină piept invaziei tătarilor care au trecut prin foc și spadă Țara Bârsei. Au fost descoperite astfel elemente ale zidurilor de apărare și vestigii din epoca bronzului și apoi din perioada cuceririi romane. Se pare că actuala Cetate a Râșnovului a fost construită între anii 1211-1225, cât a durat stăpânirea teutonilor în Țara Bârsei, inițial fiind ridicată din lemn. 
Turcii și-au încercat și ei norocul, în mai multe campanii începând cu anul 1421, însă fără succes, ceea ce nu se poate spune despre Cetatea Brașovului, care fost distrusă, nefiind încă fortificată la acea dată. Se poate spune astfel că, în pofida cuceririi de către principele Gabriel Báthory în anul 1612, Cetatea Râșnovului și-a îndeplinit scopul, acela de a-i adăposti pe locuitorii săi și pe animalele acestora (în curtea exterioară) care le asigurau supraviețuirea în perioada lungilor asedii.

  
Un mare punct slab: lipsa apei

Cocoțată pe coama unui deal abrupt, inaccesibil cu excepția laturii estice, Cetatea Râșnovului avea însă și un punct slab: lipsa apei. Aceasta a dus la capitularea sa din anul 1612, însă, odată cu revenirea în proprietatea comunității locale, un an mai târziu, s-a pus problema urgentă a construcției unei fântâni. Fântâna există și astăzi în curtea interioară, alimentând legendele unor comori sau canale secrete de fugă pe care ghizii le spun turiștilor avizi de astfel de povești. Fântâna are un puț de 143 de metri lungime, iar legendele spun că a fost construită de prizonierii turci care au lăsat posterității urmele trecerii lor pe aici scriind versete din Coran pe zidurile acesteia. 
Povești cu turci ostatici și stafii 

În curtea interioară a Cetății sunt locuințele celor care se refugiau aici, astfel că unele încăperi poartă numele destinației lor pragmatice: camera slăninii-unde oamenii aveau acces doar la intervale de timp bine stabilite, cea a preotului, cămara, etc. Locul, fără înfrumusețări gen creneluri dantelate, balcoane sau alte briz-brizuri baroce, a alimentat și poveștile cu stafii, care ar putea să se simtă în largul lor între aceste ziduri reci și vechi. 
Legende sau nu, fortificațiile cetății Râșnovului scriu frânturi ale istoriei locului, ale istoriei noastre, pe care am putea să o cinstim mai bine măcar punând indicatoare de informare cu ceea ce vedem acolo, cel puțin la construcțiile mai importante. Ajungi sus la cetate mergând pe jos câteva sute de metri sau cu un trenuleț luat din parcarea (cu plată) și te întâmpină zidul de apărare și o poartă de acces, despre care am aflat că nu este cea care era folosită în vechime.

Pe ritmuri rock 

Am ajuns într-o zi de primăvară capricioasă la Râșnov și m-am bucurat de faptul că acest loc, unde s-a scris istorie, s-a trăit, s-au rezistat atacurilor cu tunuri puternice, a fost iubită și lăsată în părăsire, unde s-au turnat filme precum „Dacii”, “Nemuritorii” și „Columna”, există încă și că ne poate oferi nu doar o panoramă de la înălțime asupra Țării Bârsei ci mai ales o filă de istorie veche. Spre bucuria mea, erau destul de mulți turiști interesați de acest loc (fără să fie aglomerat), semn că istoria și trecutul nostru nu ne lasă indiferenți și că nici viitorul nu poate trezi alte sentimente. Maiestuoasă și autentică, Cetatea Râșnovului m-a întâmpinat plină de viață, pe ritmuri de muzică. Un mic alai de nuntași înviora atmosfera cu prezența sa, iar un bătrân “paznic” costumat în cavaler medieval făcea pe manechinul în ritmuri de hard-rock. ”Paznicul cetății” vine de ani buni aici să-i întâmpine pe turiști și piesele puternice ale AC DC, Dare Street, Metallica și Pink Floyd pe care le ascultă de la un mic aparat radio se încadrează atât de bine în peisaj ...
O lecție de învățat

Această cetate cu nume de trandafir (provenind de la Rosenau, numele ținutului de pe malul Rinului de unde proveneau sașii stabiliți în regiune) merită vizitată nu doar pentru că este autentică, are o poveste adevărată ci mai ales pentru că îți dă o altă perspectivă asupra vieții. Nu poți să nu-ți imaginezi momentele când se dădea alarma, apoi urma goana oamenilor simpli către zidurile cetății, ultimul obon tras după cel din urmă sătean. Apoi, prima săgeată inamică, zilelele interminabile de asediuși sacrificul celor care plecau după apă....
O vizită aici este așadar nu doar o lecție de istorie ci și una de viață, pentru că e mare lucru ca o mână de oameni să reușească să creeze, într-o perioadă dominată de dezbinare și de amenințări din toate părțile, ceva atât de trainic și puternic, dar mai ales în folosul comunității. Avem ce învăța din această istorie și după mai mult de 600 de ani, nu-i așa?







Category: 

Invicibila Cetate Prejmer

$
0
0

Robusta cetate țărănească Prejmer te așteaptă ca și cum timpul nu ar fi trecut asupra sa, modestă și puternică precum un bastion din poveștile care se sfârșesc mereu cu bine. 

Cetatea Prejmer este destul de rece și oarecum copleșitoare, dar merită vizitată pentru că este o filă de istorie palpabilă a acestor locuri, "scrisă"în zidurile sale. 

Pe drumul către Pasul Buzăului, la nici 15 kilometri de Brașov, în centrul comunei Prejmer, se află Cetatea Ţărănească Prejmer, una dintre cele mai puternice fortificaţii feudale din Ţara Bârsei. Acest obiectiv turistic demn de vizitat, care cuprinde Biserica Evanghelică şi Cetatea Ţărănească, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, dar istoria sa este veche cu peste jumătate de mileniu.


Cel mai vechi altar


Biserica a fost ridicată în anul 1250 de către cavalerii teutoni, iar construcţia Cetăţii fortificate Tartlau ( în limba germană), opera locuitorilor germani, a început în anul 1427 şi s-a finalizat în secolul al XVI-lea. Aici este cel mai vechi altar din ţara noastră, pictat în perioada 1450-1460.
Cetatea Țărănească Prejmer fost concepută și construită spre a servi drept loc de refugiu şi de apărare pentru populaţia satului, în acele vremuri tulburi și periculoase în care tot dădeau năvală turcii. Și rezultatul muncii sătenilor a fost fără reproș, de vreme ce fortificația a rezistat unui număr de 50 de atacuri ale turcilor fără a fi cucerită, poate și datorită arhitecturii compacte a Cetății care nu a beneficiat de o poziționare strategică, nefiind situată pe cele mai înalte sau inaccesibile vârfuri, precum cea de la Râșnov, de exemplu. Cetatea Tărănească Prejmer a  avut  alte elemente care să-i asigure invicibilitatea și cum, necum, acestea au fost la datorie. Apărat de bastioane, legat de lume de poduri mobile și de un pasaj secret, subteran, prin care se realiza aprovizionarea cu produse alimentare a celor din cetate, Cetatea Prejmer are și alte puncte forte. Ce nu au reușit turcii a făcut, ce-i drept o singură dată, în anul 1611, principele Transilvaniei, Gabriel Báthori.

Nu a fost cucerită de turci

Astfel, au fost construite ziduri de până la 12 metri înălțime, groase de 4 metri, care apără două incinte.  Ridicată în anul 1427, incinta principală a Cetății Prejmer, cu o formă circulară, are diametrul de aproximativ 80 m și ziduri de 3-4 metri grosime. Pe zid, la 12 metri înălțime, se află drumul străjerilor, cei care dădeau alarma când se iveau inamicii. Cealaltă curte interioară, mai mică, este alipită gangului boltit al porţii de intrare. Pășind în acest gang pătrunzi într-o lume demult apusă, deloc prietenoasă,  cu un grad foarte redus de confort și siguranță precară. Gangul, lung de 15 metri are arce puternice şi din tavan se mai zărește încă un grătar din lemn întărit cu benzi din fier, cu vârfurile ascuţite în partea de jos. Grătarul era coborât, probabil cu zgomot, în momentul în care avangarda duşmanilor reușea să pătrundă în incinta cetăţii, izolându–i pe primii asediatori.

Scenarii de film

Urma probabil riposta țăranilor din bastioanele exterioare care întăresc incinta principală. Atmosfera de film medieval se amplifică odată ce ai pătruns după gang, unde te întâmpină curtea interioară a cetății, foarte austeră, cazonă, așa cum este și normal..
Îți iau ochii cămăruțele liliputane dispuse pe trei şi patru niveluri, legate între ele prin scări de lemn“negru” de trecerea timpului. Fiecare familie din sat avea cămăruța sa, “garnisită” probabil cu tot ce trebuie pentru a face față asediilor o perioadă de timp. Nu lipsesc nici gurile de tragere, orificiile din zid prin care sătenii se puteau apăra cu arcuri, iar mai târziu, cu arme de foc. Există și așa numita “orgă a morţii” - dispozitiv care putea declanşa simultan mai multe archebuze, care provocau nu dar panică ci și daune însemnate în rândul atacatorilor.

Șanțuri cu apă

Întreaga Cetate îşi desfăşoară zidurile într-o ordine orizontală şi cu greu se poate ghici din afară cât de solid este organizat sistemul defensiv interior. Zidurile principale erau protejate de un zid-scut (în care sunt orificii prin care atacatorii erau "întâmpinați"cu smoală încinsă, foc şi apă fiartă) precum de un şanţ cu apă, care astăzi nu mai există, patru bastioane de artilerie asigurând flancurile. Construită în formă de cruce în secolul al XIII-lea, biserica din Prejmer este cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-medievală din estul Europei. Inițial, clădirea era compusă din patru brațe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal.

Program de vizitare

Găsiți Cetatea Prejmer în centrul localității, pe Strada Pieței nr. 2, Prejmer, judeţul Braşov. 
Programul de vizitare în perioada 1 mai – 31 octombrie este de marţi până vineri între orele 9.00-17.00 și sâmbătă, în intervalul orar 9.00-15.00. În perioada 1 noiembrie – 1 mai, ansambul este închis în zilele de duminică și luni, fiind deschis între orele 9.00 și 15.00, de marţi până sâmbătă . 
Taxa de vizitare este de 8 lei/adult şi 4 lei/student sau elev. Eu am ajuns în Prejmer cu două zile înainte de vestitul Festival al Clătitelor, Fasching, care are loc la mijlocul lunii februarie, motiv pentru care programul a fost scurtat puțin, cămăruțele cu școala precum și biserica fiind închise.


           



Category: 

Nisipurile de Aur, impresii la început de sezon. Bile negre și bile albe

$
0
0
Stațiunea bulgărească aflată la aproximativ 152 de kilometri de "Perla litoralului românesc"pare că este deocamdată cu un pas înaintea concurentei sale cu ieșire și la Marea Neagră și la Lacul Mamaia. 
Am vizitat Nisipurile de Aur la începutul verii 2014 pentru un weekend prelungit și am rămas destul de plăcut impresionată de cât de bine era pus la punct totul, pornind de la spațiile verzi la străzi și trotuare și până la hoteluri. Nu muncea nimeni nici la trotuare, borduri sau la fațadele hotelurilor, pentru că nu mai era nimic de făcut. Sau, dacă era cineva care mai meșterea la câte ceva, nu-l vedea și nu-l auzea nimeni, nu deranja pe careva. De construcția de noi hoteluri nici nu putea fi vorba, deși se vedeau schelele la unele hoteluri neterminate. 


Distracție în surdină

Așadar, nu zgomote asurzitoare dinspre terase și cluburi, nici manele pe plajă sau oriunde altundeva, deși nu pot să spun că turiștii veniți aici erau (toți) de cea mai bună condiție. Nu știu cum se vor manifesta, în vârf de sezon, toți tinerii imberbi veniți pentru cluburile din stațiune, care acum stăteau cuminței încolonați către cluburile unde aveau să petreacă. Stațiunea Nisipurile de Aur este îngrijită, chiar cochetă, spațiile verzi sunt pigulite și nu am văzut gunoaie aruncate aiurea. Sunt zeci de cluburi și terase înșiruite pe o parte și de alta a principalei promenadei pietonale, iar în centrul Nisipurilor de Aur, unde altădată se afla un lac cu apă dulce populat cu mici țestoase, tronează astăzi un restaurant cocoțat la etajul unu al unei replici a Turnului Eiffel, câteva terase și un carusel măricel. 

Tineri olandezi gata de club 


În centrul stațiunii a fost un lac cu apă dulce

Lacul a fost desecat pentru a face față noii stațiuni create începând cu anul 1956, prima etapă de dezvoltare durând 10 ani. Centrul stațiunii este "adjudecat" astăzi  și de un cazinou care atrage clienții cu bani veniți din Israel în special și, nu departe de acesta, este un talcioc imens unde se vând suveniruri și mărfuri diverse, multe contrafăcute. Stațiunea Niispurile de Aur, care are peste 70 de hoteluri și o capacitate de aproximativ 30.000 de paturi, a fost creată pentru familiile cu copii și pentru a acoperi cererea de servicii balneoclimaterice, fiind gândită de la început pentru a fi o destinație marină de turism de masă. Beneficiind și de un cadru natural mai generos decât oriunde pe litoralul nostru, cu dealuri terasate și înverzite care se "prăbușesc" lin în mare, Nisipurile de Aur este astăzi o destinație care atrage nu doar familiile cu copii în hotelurile cu servicii all inclusive și cu piscine, ci și tinerii din Europa veniți la distracție și băutură mai ieftină. Per ansamblu, Nisipurile arată mai bine decât Mamaia și se pare că și serviciile all inclusive ale hotelurilor de aici, modernizate după privatizarea generală de la începutul anilor 2000, sunt mai apreciate, deocamdată de turiștii ruși, români, germani, olandezi și din Țările Nordice. Despre serviciile all inclusive pe care le-am testat la hotelul Melia Grand Hermitaje ( 5 stele) pot să spun că nu era chiar all inclusive după părerea mea, se plătea chiar și cafeaua, de vreme ce doar cafeaua solubilă era inclusă în prețul pachetului, mâncarea era multă dar nimic deosebit, preparate la grătar și pește -un singur fel pe zi. Dacă ajungeai mai târziu, spre finele mesei, puteai să ai surprize neplăcute să nu mai găsești decât ce nu au vrut alții, iar la ora 10 barul " all inclusive" se închidea. Hotelul nu are plaja sa, are însă piscină acoperită și una exterioară, camerele sunt foarte mari, spațioase și curate. Nu se ridică la nivelul all inclusive din Antalya, Turcia...



Nu e chiar așa de ieftin 

Desigur, sunt și câteva lucruri care nu mi-au plăcut la Nisipurile de Aur, stațiune care, împreună cu Albena și Sunny Beach, a golit de turiști jumătate din litoralul românesc în ultimii 10 ani. Așadar, la bile negre este plaja care nu excelează prin curățenie deși e contra-cost. Plus că era destul de scump tandemul umbreluță-șezlong pentru început de sezon ( 30 de leva două șezlonguri și o umbreluță -adică peste 15 euro, doar o umbreluță costa 8 leva-peste 4 euro). De altfel, nicio plajă din Nisipurile de Aur nu are simbolul calității Blue Flag-Steagul Albastru, pe care îl poți găsi însă în apropiere de vestitul Nessebar, la Sunny Beach ( 2 plaje) și la Sveti Vlas ( 3 plaje) și mai aproape, la Albena ( 1 plajă ). Accesul în mare este destul la abrupt la Nisipurile de Aur, asemănător cu țărmul Neptunului nostru, iar zonele de plajă publică, sunt aglomerate, poate și pentru că sunt rare și strâmte, deși plaja din Nisipuri are o lungime totală de 3,3 kilometri. Mamaia are însă o plajă atestată Blue Flag, singura din țară, cea de la Hotel Vega. La terasele din Nisipuri porțiile sunt îndestulătoare, dar nu vă închipuiți că e foarte ieftin, se pare că cererea mare din ultimii ani și-a făcut efectul și prețurile au crescut puțin: o salată costa între 6 -8 leva, un mix grill 30 de leva, o cafea 1,5 leva, o bere autohtonă 3-4 leva, o porție de macrou la grătar 8 leva. Parcările nu sunt gratuite chiar dacă hotelul are una proprie, așa că trebuie să scoți 10 leva pe zi dacă vă te temi că mașina îți va fi "săltată".

Ce poți vedea în împrejurimi

În zona Nisipurilor de Aur  sunt câteva lucruri de văzut în caz că te plictisești sau nu ai vreme bună de plajă. Nessebar, cetate veche introdusă în patrimoniul UNESCO ( aflată la 116 kilometri dar cu restricțiile de 30-50 de kilometri pe oră de pe drumurile bulgarilor poate dura ore bune drumul), Balcic ( la 23 de kilometri) și Capul Kaliakra ( la 58 de kilometri) fiind cele mai apreciate obiective. Mai pot fi făcute excursii/drumeții în Parcul Național "Zlatni Pyasatsi"-Nisipurile de Aur și la mănăstirea medievală Aladzha, parte a acestui spațiu protejat ca de altfel și stațiunea Nisipurile de Aur. Aici, la aproximativ 3 kilometri nord-vest de stațiune, călugării s-au rugat și au trăit în catacombele săpate în pământul calcaros între secolele XII-XVIII. Iubitorii de senzații tari au la dispoziție Aqua Parc Aquapolis, aflat pe drumul către Albena, într-o pădure.






Mi-a plăcut la Nisipurile de  Aur, dar la întrebarea dacă m-aș întoarce v-aș răspunde că mai sunt și alte locuri de văzut, chiar și pentru un weekend de vară la Malul Mării Negre.  
Drum bun!





Category: 
Viewing all 70 articles
Browse latest View live